Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

Vier en twee jaar celstraf voor oplichten hoogbejaarden met babbeltrucs

DEN BOSCH - Twee Eindhovenaren krijgen 4 en 2 jaar cel, omdat ze via babbeltrucs geld en sieraden aftroggelden van bejaarden. Eenmaal, in Deurne, gebruikten ze ook geweld. Ze sloegen onder meer ook toe in Schijndel en Zaltbommel.

De twee, 34 en 60 jaar, reden rond in nette gehuurde auto's en sloegen kriskras in de regio toe. Asten, Helmond, Odiliapeel, Best, Nuenen, Schijndel, Geldrop en Zaltbommel werden aangedaan. Toen ze een vrouw (90) uit Deurne na twee dagen opnieuw bezochten, stribbelde deze tegen en kwam er geweld aan te pas. Een voorbijganger zag hen vluchten, noteerde een kenteken en daarmee kwam de politie de twee en hun rooftochten op het spoor.
Als politieagenten kwamen ze net gepind geld terughalen in opdracht van de Rabobank. Als verzekeraars checkten ze sieraden met de polis. Als ambtenaren namen ze kostbaarheden in bewaring wegens een inbraakgolf. Ze 'scanden' bankbiljetten met hun telefoon, zagen dan 'dat deze vals waren' en gingen ze onmiddellijk omruilen bij de bank.

ANWB
Meest voorkomend was het verhaal dat een buurman elders vast stond met de auto en de ANWB moest betalen. Brutaalste verhaal kwam als ze een scootmobiel voor de deur zagen: dan kwamen ze deze inruilen voor een nieuwe en wilden een paar honderd als eigen risico. Officier Anja Kooi vond het ergerlijke en ernstige zaken: geen van de slachtoffers was jonger dan tachtig, allen zijn ze nu diep getroffen en bang, en veel erg dierbare sieraden kwijt.

De twee ontkenden vrijwel alles. En hoe. De rechtszaak duurde de hele dag mede omdat de twee eindeloos (maar nietszeggend) aan het woord waren. De jongste had een derde van zijn leven al achter tralies gezeten. Dat vond Kooij meer zeggen dan zijn verhalen.
Het OM had 5 en bijna 3 jaar geëist, maar de rechtbank vond in 3 gevallen het bewijs onvoldoende. Er volgden toch flinke straffen omdat het 'buitengewoon ernstige' feiten zijn: de 2 namen alleen hoogbejaarden ouder dan 80 op de korrel.

Waalwijk, Heusden e.o.