Volledig scherm
© Thinkstock

Vier inwoners Waalwijk ziek door papegaaienziekte

WAALWIJK - Bij vier inwoners van de gemeente Waalwijk is sinds eind februari de papegaaienziekte vastgesteld. Al deze patiënten houden thuis zelf vogels. Inmiddels is er geen risico op besmetting meer bij de bron van de besmetting.

Daar zijn direct maatregelen ingezet na onderzoek van de GGD Hart voor Brabant en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).  Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels. 

Huisarts

De gemeente verwacht niet dat er meer gevallen van papegaaienziekte zijn in Waalwijk, maar roept mensen die contact hebben met tamme vogels en klachten krijgen van een longontseking op contact op te nemen met hun huisarts. De GGD heeft alle huisartsen en ziekenhuizen in de regio geïnformeerd, zodat zij de juiste behandeling in kunnen zetten. 

Besmettelijk

Papegaaienziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie, meestal afkomstig van vogels. Ze kunnen elkaar niet besmetten. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks veertig tot tachtig keer vastgesteld, maar de GGD gaat er vanuit dat deze vaker voorkomt. Niet iedereen die besmet raakt, wordt ziek. De ziekte kan klachten geven van koorts, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid en hoesten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer een tot vier weken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement