Vijf arrestaties bij invallen in drugspanden, waaronder één in Tilburg; miljoenenvangst in Waspik

UPDATEWASPIK/TILBURG – De politie heeft bij invallen op tientallen plaatsen in Brabant, Zeeland, Limburg en België grondstoffen en materialen gevonden voor de productie van synthetische drugs. Met een inkoopwaarde van enkele tonnen, maar omgezet in drugs goed voor ettelijke tientallen miljoenen euro's. Ook in Tilburg en Waspik werden invallen gedaan. In totaal zijn in heel Zuid-Nederland en België vijf mensen opgepakt.

In een loods van een autoschadebedrijf op een industrieterrein in Waspik had de politie de grootste vangst. Daar lagen grondstoffen voor 42.000 kilo amfetamine. Volgens burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk was de inkoopwaarde van die grondstoffen zo'n 200.000 euro, maar is de straatwaarde van de drugs die ervan gemaakt kunnen worden tussen de 33 en 48 miljoen euro. 

,,Met die drugs zou de hele Nederlandse markt een tijdje vooruit kunnen'', zegt Kleijngeld op zijn Facebookpagina. Hij kwam dinsdagmiddag bij het drugspand kijken. Hij wijst op de gevaren. ,,Denk daarbij aan de dodelijke slachtoffers in Kaatsheuvel deze week.''

Duizenden liters

De politie en de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) was met meerdere eenheden ter plekke in Waspik. De grondstoffen en materialen zijn in beslag genomen.

Het gaat om vijf grote vaten van 1000 liter en ruim 49.000 liter formamide, een grondstof voor de productie van amfetamine. De grondstoffen komen vooral uit China en Polen. De politie dacht zeker drie trailers nodig te hebben om alle stoffen te vervoeren. Er was dinsdagmiddag in Waspik nog niemand aangehouden.

Tilburg

Bij een doorzoeking in een woning op het Tilburgse industrieterrein Loven werd een vriezer met vermoedelijk grondstoffen aangetroffen en een aantal zakken met een nog onbekend poeder. Er stond een 'verpakkingsstraat' met drogers en sealapparaten. Daarnaast lag er een vuurwapen, dat in beslag is genomen.

Elders, aan de Churchilllaan in Tilburg, is dinsdag ook een mobiel drugslab gevonden. Die was geplaatst in een bruine trailer in een goed beveiligde loods. Er staan grote hekken om de loods, de ramen zijn beveiligd met ijzeren tralies en er hangen drie camera's voor de roldeur. Het drugslab in de trailer was niet in gebruik. Wel lagen er grondstoffen spullen om een speed-lab mee op te bouwen. Ook lag er drie kilo hennep in de loods.

Er is één persoon aangehouden. Het gaat om de eigenaar of huurder van de loods. Binnen staan drie grote boten, waarvan er één in beslag is genomen. 

Veel instanties

Naast de politie zijn ook gemeenten betrokken bij deze zogeheten Operatie Impact, evenals de Belastingdienst, douane, marechaussee en andere organisaties. Met deze gezamenlijke aanpak wil de overheid de drugscriminaliteit en de netwerken daaromheen in de drie zuidelijke provincies - inclusief Zeeland - verstoren en tegengaan.

De drugspanden waar invallen zijn gedaan hebben niet allemaal met elkaar te maken, zegt de politie. Er is slechts gekozen voor één grote actiedag, waarbij panden uit meerdere onderzoeken zijn binnengevallen. 

Vijf arrestaties

In totaal zijn bij de acties vijf mensen opgepakt. Drie arrestaties vonden plaats in België. Bij de Zuiderburen werden ook drie grote hennepkwekerijen gevonden. Verder vond de politie bij de invallen vier vuurwapens, 850 patronen, 11.250 euro en 1.200 dollar cashgeld en veel grondstoffen voor het maken van synthetische drugs. Er zijn twee auto's, een camper, een boot en twee motoren in beslag genomen. 

Volledig scherm
De politie en LFO zijn ter plaatse in Waspik. © Martijn van Bijnen FPMB
Volledig scherm
De inval in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
De loods aan de Churchilllaan in Tilburg, waar de politie een mobiel drugslab vond. © Toby de Kort
Volledig scherm
Het drugslab in een aanhanger aan de Churchilllaan in Tilburg. © Toby de Kort
Volledig scherm
De ingang van het pand in Waspik waar de drugs zijn gevonden. © Martijn van Bijnen/FPMB
Volledig scherm
De gevonden spullen in Waspik. © Martijn van Bijnen/FPMB
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement