Volledig scherm
Een grapje tijdens de opening van de gerestaureerde Bovenlandse Sluis: een drijvend bord dat de weg naar de vissluis wijst. © Bertjan Kers/BD

Vissen, bij Bovenlandse Sluis rechts aanhouden richting paaigebied

VIDEOWAALWIJK/GANSOIJEN - Dankzij de nieuwe vissluis in de Bovenlandse Sluis bij Waalwijk kunnen vissen nog beter de 'haarvaten van het beekstelsel' bereiken om er te paaien. Dat zal de visstand in het gebied zeker ten goede komen.

De vissluis is gisteren officieel in gebruik genomen tijdens de afronding van de restauratie van de Bovenlandse Sluis. De sluis is van groot belang voor de waterhuishouding rond Den Bosch. Via het Drongelens kanaal kan bij een hoge waterstand in de Maas toch nog water worden afgevoerd naar de Bergsche Maas. Zo houdt de stad droge voeten.

De restauratie van het rijksmonument heeft 2 miljoen euro gekost. Het waterschap wees er nog even fijntjes op dat de provincie Noord-Brabant geweigerd heeft om het project te subsidiëren. ,,Gelukkig kregen we van Rijkswaterstaat wél subsidie voor de vissluis", zei Johannes Boersma van Aa en Maas. ,,Die zijn niet zo flauw."

Als in het voorjaar de vistrek op gang komt, zal de vissluis goed worden ingeregeld. Vanaf dat moment gaat het waterschap bijhouden hoeveel vis en welke soorten er passeren. De vier kleine schuiven en de grote kunnen voortaan op afstand vanuit het kantoor in Den Bosch worden bediend. ,,Zo kunnen we het hele watersysteem in het gebied onder controle houden."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement