Volledig scherm
Een grapje tijdens de opening van de gerestaureerde Bovenlandse Sluis: een drijvend bord dat de weg naar de vissluis wijst. © Bertjan Kers/BD

Vissen, bij Bovenlandse Sluis rechts aanhouden richting paaigebied

VIDEOWAALWIJK/GANSOIJEN - Dankzij de nieuwe vissluis in de Bovenlandse Sluis bij Waalwijk kunnen vissen nog beter de 'haarvaten van het beekstelsel' bereiken om er te paaien. Dat zal de visstand in het gebied zeker ten goede komen.

De vissluis is gisteren officieel in gebruik genomen tijdens de afronding van de restauratie van de Bovenlandse Sluis. De sluis is van groot belang voor de waterhuishouding rond Den Bosch. Via het Drongelens kanaal kan bij een hoge waterstand in de Maas toch nog water worden afgevoerd naar de Bergsche Maas. Zo houdt de stad droge voeten.

De restauratie van het rijksmonument heeft 2 miljoen euro gekost. Het waterschap wees er nog even fijntjes op dat de provincie Noord-Brabant geweigerd heeft om het project te subsidiëren. ,,Gelukkig kregen we van Rijkswaterstaat wél subsidie voor de vissluis", zei Johannes Boersma van Aa en Maas. ,,Die zijn niet zo flauw."

Als in het voorjaar de vistrek op gang komt, zal de vissluis goed worden ingeregeld. Vanaf dat moment gaat het waterschap bijhouden hoeveel vis en welke soorten er passeren. De vier kleine schuiven en de grote kunnen voortaan op afstand vanuit het kantoor in Den Bosch worden bediend. ,,Zo kunnen we het hele watersysteem in het gebied onder controle houden."

  1. Als buurvrouw zou ik ook wakker liggen van dat toekomstige Polenpand
    PREMIUM

    Als buurvrouw zou ik ook wakker liggen van dat toekomsti­ge Polenpand

    De burger mee laten doen. Waalwijk maakt daar werk van. Het klinkt als een folder maar het is echt zo. Waspikkers maken een klauterwoud met geld gewonnen met Het Beste Idee van Waalwijk. Bewoners van de Thorbeckelaan krijgen voor elkaar dat de gemeente hun platanen laat staan. Besoyenaren mogen kiezen welk van de twee plannen voor de gymzaal aan de Floris V-laan doorgaat. En krijgen daar zelfs meer tijd voor als ze daar om vragen. Mijn stadje kent al jaren een Inwonerspanel waar ik zelf ook regelmatig in mee mag denken, praten en invullen over van alles. Wordt lid! We zoeken nog meer meedenkers.

Waalwijk, Heusden e.o.