Volledig scherm
Richard Tiemstra (SGP). © BD

Voor de SGP is echt alles een vraag waard

WAALWIJK - Meer dan een splinterpartij is de SGP in Waalwijk niet. Maar dat wil niet zeggen dat de partij van de mannenbroeders zich bescheiden op de achtergrond houdt. Sterker nog: de eenmansfractie van Richard Tiemstra benut volledig alle democratische gereedschappen die haar ten dienste staan. Er is in Waalwijk geen andere raadsfractie die zo vaak schriftelijke vragen stelt als de SGP. Dat is al jaren zo.

Tiemstra luistert, Tiemstra leest, Tiemstra spreekt, Tiemstra schrijft. En op een paar woorden meer of minder kijkt hij niet. Zijn productiviteit ligt hoger dan die van de meeste andere raadsleden. En niet zo’n beetje ook. Kijk alleen maar eens naar de stapel schriftelijke vragen waarmee hij jaarlijks het college van B en W bestookt. Waar haalt de goede man in vredesnaam de tijd en energie vandaan?

Talent
Tiemstra zelf beschouwt het als niet meer dan zijn plicht om te doen wat hij doet. „Ik voel me verantwoordelijk om me bij het werk in de raad met de mij geschonken talenten maximaal in te zetten”, zei hij twee jaar geleden in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Wat je ook van Tiemstra kunt zeggen, één ding is zeker: hij benut in ieder geval het talent om schriftelijke vragen te stellen. Hij is al jaren de onbetwiste kampioen. Zijn collega’s kunnen niet in zijn schaduw staan.

Records
Een blik op de website van de gemeente Waalwijk leert dat de SGP’er tot en met juli dit jaar al twintig keer schriftelijke vragen indiende bij B en W. Het lijkt erop dat hij alle records gaat breken. Het hele jaar 2015 was Tiemstra goed voor 21 schriftelijke vragen. Deze maand heeft hij tot nu toe zijn kruit droog gehouden.

Net als bij andere fracties kan het bij de SGP over van alles en nog wat gaan. Maar de zorg krijgt toch wel de meeste aandacht van Tiemstra. Soms denk je: moet dat nou, is het nu echt nodig om hierover schriftelijke vragen te stellen? Een simpel telefoontje met een ambtenaar had toch ook kunnen volstaan? Ter verschoning: dit geldt ook voor andere fracties.

Democratisch recht
Het stellen van schriftelijke vragen is een democratisch recht. Tiemstra beseft dat als geen ander. Schriftelijke vragen kunnen een stukje in de krant opleveren. Dit soort publiciteit is nooit verkeerd. De andere negen Waalwijkse raadsfracties zijn bescheiden. Op ruime afstand van de SGP komt de PvdA met vier vragen op de tweede plaats.

CDA, D66 en GroenLinksaf stelden drie keer schriftelijke vragen, de VVD en Lijst IJpelaar twee keer en de ChristenUnie en LokaalBelang één keer. Jan Broeders van Werknemersbelang heeft zijn pen dit jaar nog niet kunnen vinden. Zijn teller staat op nul.

Waalwijk, Heusden e.o.