Volledig scherm
© Brabants Dagblad

Vrouw van 65 uit Waalwijk helpt mee groot inbrekersspoor door Brabant te trekken

DEN BOSCH - Zeker 25 inbraken in onder meer Duiven, Bennekom, Uden, Deurne, Asten, Oirschot, Zeeland en Veenendaal zijn het werk van een 56-jarige man. Opvallend detail: een bejaarde vrouw, een 65-jarige Waalwijkse, schoot hem bij de meeste van die inbraken te hulp. Dat stelde het Openbaar Ministerie vrijdagmorgen bij een pro-forma zitting van de rechtbank in Den Bosch. Ze zouden onderdeel uitmaken van een criminele organisatie uit Waalwijk.

De groep zou enorme bedragen hebben verdiend. Het OM wil daarom 607.000,- euro afpakken van de 56-jarige hoofdverdachte. Hij zat als enige van de beschuldigden nog in voorarrest. Zijn oudere handlangster had volgens Justitie aanmerkelijk minder overgehouden aan haar 'lidmaatschap' van de 'criminele organisatie'. Het OM wil van haar slechts 1900 euro afpakken.

De groep zou het gestolen geld onder meer hebben gestoken in auto's, inboedel, elektrische fietsen, sieraden en horloges. Voor het witwassen waren ook twee andere vrouwen, van 56 en 28 aangeklaagd. De jongste Waalwijkse, een familielid van de hoofdverdachte, zou volgens het OM overigens zelf geen lid zijn geweest van de 'criminele organisatie'.

De rechtszaak werd vrijdagmiddag aangehouden: de advocaten krijgen 8 weken de tijd om eigen 'onderzoekswensen te formuleren' voor de rechter-commissaris. De hoofdverdachte blijft in voorarrest. De rechtszaak wordt binnen drie maanden voortgezet.