Volledig scherm
© Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Waalwijk behoudt zijn betaaldvoetbalclub: RKC is gered

WAALWIJK - Al jaren willen ze van elkaar af, maar nu is de kogel door de kerk. Waalwijk en RKC gaan financieel uit elkaar. De gemeenteraad gaat 15 december zo goed als zeker akkoord met de verkoop van het stadion en de lening van RKC aan projectontwikkelaar PPO. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering ruimte.

De handtekening onder het verkoopcontract is voor RKC Waalwijk van levensbelang. Wanneer de gemeenteraad zijn handtekening namelijk níét zet, gaat RKC hoogstwaarschijnlijk failliet. De KNVB eist namelijk een solide begroting. Alleen als de lasten voor de club flink omlaag gaan, houdt RKC zijn licentie voor betaald voetbal.

De deal tussen Waalwijk en PPO is zeer aantrekkelijk voor RKC. Het stadion en de lening staan bij de gemeente voor zeven miljoen euro in de boeken. Nu dat pakket voor drie miljoen wordt verkocht, kunnen de lasten voor RKC flink omlaag. De nieuwe eigenaar PPO heeft beloofd dat de club veel minder huur gaat betalen. Daarnaast heeft een schuldeiser, investeringsgroep De Bailleur, toegezegd RKC een schuld van 2,1 miljoen euro kwijt te schelden als de gemeenteraad akkoord gaat. De verkoop is een flinke aderlating voor de gemeente. Maar is de gedachte, Waalwijk kan niet anders: wanneer RKC failliet gaat, is het geld ook weg.

Tijdens de commissievergadering waren donderdagavond nog wel een paar vragen. Zo wilden verschillende politieke partijen weten of de Bailleurgroep zijn belofte officieel op papier heeft gezet. Wethouder Ronald Bakker beaamde dat: „De handtekeningen staan. Wanneer de gemeenteraad instemt, schelden zij onherroepelijk de schuld kwijt.”

Waalwijk, Heusden e.o.