Volledig scherm
© Thinkstock

Waalwijk gaat regels hulp weer wijzigen

WAALWIJK - Voor de tweede keer in korte tijd moet de gemeente Waalwijk haar beleid rondom de huishoudelijke hulp aanpassen. Wethouder Ronald Bakker komt tot die conclusie na bestudering van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in mei. Volgens Bakker betekent het niet per definitie dat er veel gaat veranderen voor de hulpontvanger.

De hoogste rechter tikte in de uitspraak de gemeente Utrecht op de vingers en liet zich ook uit over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo zei de rechter dat er objectief en onafhankelijk onderzoek nodig is om te bepalen hoeveel schoonmaakhulp inwoners nodig hebben. De uitspraak heeft gevolgen voor het beleid van diverse gemeenten in Nederland, zoals Oosterhout.

Beleid deugt niet
Waalwijk besloot per mei vorig jaar om de eerste 3 uur huishoudelijke hulp niet meer te vergoeden. De inwoners moeten dat zelf doen. Adviesbureau Schulink werd door het college gevraagd te kijken of dat beleid deugt. Hun conclusie: in Waalwijk is het beleid verkeerd omschreven. En ja, het beleid aanpassen zonder dat het al te grote gevolgen heeft voor de inwoners is mogelijk. Het nieuwe, aangepaste beleid zou op z’n vroegst per januari 2017 van kracht kunnen gaan.

Dat Waalwijk het beleid weer moet aanpassen, is geen verrassing. Wethouder Bakker liet al voor de uitspraak, in april, weten dat dit eraan zat te komen.

Waalwijk, Heusden e.o.