Volledig scherm
© Thinkstock

Waalwijk krijgt dé wedstrijd voor dichttalent

WAALWIJK - Waalwijk is een nieuw cultureel evenement rijker: de grote dichtwedstrijd DichterBijWaalwijk.

Initiatiefnemer Thieu Mertens denkt dat de gemeente Waalwijk massa’s dichters heeft. Maar ze zijn onzichtbaar, schrijven op een zolderkamertje, of hebben zich verenigd in voor de buitenwacht relatief onbekende poëziegroepjes. Ze treden weleens naar buiten met hun werk, maar nooit gezamenlijk. En dat is jammer, vindt Mertens, zelf ook dichter. Daarom zetten hij, dichter Marian Mahieu-Stokwielder, haar man Jozef en Titia Fluks van Bibliotheek Waalwijk DichterBijWaalwijk op.

Van 15 november tot 15 januari kunnen mensen hun gedichten opsturen naar Titia Fluks van Bibliotheek Waalwijk. De jury krijgt uiteindelijk de gedichten te lezen, zonder de naam van de deelnemer te weten.

Uiteindelijk gaan dertig gedichten door naar twee voorrondes. Mertens: „Twee keer vijftien gedichten worden dan voorgelezen door de auteurs zelf, in de bibliotheek. Uiteindelijk kiest de jury in elke voorronde vijf gedichten. Die komen in een omlijsting, in de gemeente zelf, terecht.” Op 29 maart vindt in De Leest een grote finale plaats. De jury beloont het allerbeste gedicht met een extra prijs. Het publiek mag zijn eigen oordeel vellen.

Waalwijk, Heusden e.o.