Volledig scherm
Het museum aan de Elzenweg sloot 15 januari zijn deuren. foto Frank Trommelen © FRANK TROMMELEN

Waalwijk moet flink bijspringen voor nieuw museum

WAALWIJK - Stichting SLEM, het innovatie- en opleidingscentrum voor de schoenenbranche in Waalwijk, stevent af op een nieuw fors tekort als niet snel wordt ingegrepen. Dat gat kan oplopen tot 1,2 miljoen euro in 2019. Het bedrag komt nog bovenop de schuld van 700.000 euro die de stichting in de afgelopen jaren al heeft opgebouwd. SLEM is verantwoordelijk voor de verhuizing van het schoenenmuseum naar het centrum van Waalwijk. 

Als de gemeente niet financieel bijspringt, dreigt het nieuwe museum niet door te kunnen gaan. De tegenvaller werd donderdagavond door wethouder Hans Brekelmans en het bestuur van SLEM medegedeeld aan de gemeenteraad. Politieke partijen toonden zich kritisch. ,,Ik krijg het gevoel dat de organisatiestructuur bij SLEM niet helemaal koosjer is", zei LokaalBelang-raadslid Peter Monsieurs. VVD'er Frank Spierings: ,,Dit is financieel erg mager onderbouwd."

De verplaatsing van het museum naar het centrum, is een prestigieus project waar voor Waalwijk veel van afhangt. Het moet het centrum de broodnodige economische en toeristische impuls geven. Het schoenenmuseum was gevestigd aan de Elzenweg maar sloot in januari zijn deuren al in aanloop naar de verhuizing. Voor het hele project was aanvankelijk bijna tien miljoen euro gereserveerd.

Maar de kosten lijken nu een stuk hoger uit te vallen door forse tegenvallers bij SLEM. Uiteindelijk zal de gemeente dus 950.000 euro extra moeten bijdragen dan aanvankelijk was voorzien. Wel moet de gemeenteraad nog akkoord gaan.