Volledig scherm
© Brabants Dagblad

Waalwijk plaatst geurdetectoren om bron stankoverlast te vinden

WAALWIJK - De vleesachtige en misselijkmakende geur die al 6 jaar bij noorderwind rondhangt in Waalwijk is een mysterie voor iedereen. De gemeente wil nu voor eens en altijd weten waar de stank vandaan komt en plaatst voor 3 maanden geurdetectoren in het centrum, op een industrieterrein en bij inwoners in de achtertuin.

Er hing altijd wel een geurtje in Waalwijk, maar sinds 2009 is die sterker geworden. Eén van de drie bedrijven bij wie de geur afkomstig kon komen, diervoederbedrijf Jonker Petfood, installeerde op eigen kosten twee peperdure machines voor luchtzuivering van zo’n anderhalf miljoen euro. Maar de geur bleef.

Dit jaar zijn 26 meldingen binnen gekomen van stank, allemaal over dezelfde soort penetrante geur. De gemeente gaat nu detectoren plaatsen en roept inwoners tegelijkertijd op een logboek bij te houden. Met die gegevens moet de gemeente de stankbron met uiterste precisie kunnen achterhalen.

Of vervolgens oplossingen voorhanden zijn, is een andere vraag. Ambtenaren willen eerst weten of de landelijk gestelde geurnormen worden overschreden en zullen gaan testen bij het betreffende bedrijf.

Waalwijk, Heusden e.o.