Volledig scherm
© Thinkstock

Waalwijk roept vette hap na de sport halt toe: 'Maak kinderen bewust van wat ze eten'

WAALWIJK - De gemeente Waalwijk roept sportclubs op om overgewicht onder jongeren aan te pakken. ,,Maak kinderen bewust van wat ze eten."

Je gaat naar de voetbalclub, rent tijdens de wedstrijd van hot naar her, trekt je sprintjes, maakt je tackles en werkt zodoende flink aan je conditie. Na de wedstrijd bestel je direct je welverdiende grote zak friet. Met frikadel. En mayonaise. Het is eerder regel dan uitzondering.

Maar wat de gemeente Waalwijk betreft zou dat juist andersom moeten zijn. Dit jaar wil de gemeente ten minste twee sportclubs vinden die het goede voorbeeld willen geven. En volgend seizoen moeten alle gemeentelijke zwembaden en sporthallen een gezondheidsprogramma invoeren. Op die manier wil de gemeente belangrijke stappen zetten om sportkantines gezonder te maken.

Project
Het programma is onderdeel van een groter project: Jongeren Op Gezond Gewicht, waarvan de aftrap in januari was. Over drie jaar wordt een budget van 270.000 euro beschikbaar gesteld. Dat is nodig volgens wethouder Hans Brekelmans: ,,Je ziet het in heel Nederland, dat het aantal jongeren met overgewicht toeneemt. In Waalwijk gebeurt precies hetzelfde."

Volgens berekeningen van de GGD Hart voor Brabant kampt 13 procent van de Waalwijkse jongeren tussen de twee en vijftien jaar met overgewicht, wat neerkomt op 872 kinderen. Voor 174 van hen is het zelfs problematischer, zij hebben obesitas. Vooral in de wijken Baardwijk, De Hoef en Laageinde is het percentage hoger dan gemiddeld.

Niet blij
Het zijn cijfers waar de wethouder 'niet blij' van wordt. Zijn inzet is ambitieus: de stijgende lijn van mensen met overgewicht een halt toe roepen. Naast de gezonde sportkantine komt er ook een campagne om het drinken van water te stimuleren. Een eerste aanzet is al gedaan toen vorig jaar een watertappunt bij het Waalwijkse Cruyff Court werd geopend door rapper Yes-R. Andere activiteiten zijn nog niet bedacht, die komen nog.

Tijd
Brekelmans heeft niet de illusie dat hij het probleem in Waalwijk morgen kan oplossen. Het heeft veel meer tijd nodig, denkt hij. ,,Maar het minste wat we kunnen doen is proberen kinderen meer bewust te maken van wat ze eten."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement