Volledig scherm
© Pixabay

Waalwijk strijdt tegen de stenen

WAALWIJK - Waalwijk moet de komende jaren veel groener worden dan nu het geval is. Dat is het doel van het actieplan dat de gemeente opstelt. Volgens wethouder Jan van Groos moet Waalwijk weer komen op het niveau van 2007, toen het er naar schatting 10 procent groener was dan nu. „We gaan proberen tegen de trend in te gaan. Daarbij hebben we de hulp nodig van inwoners.”

Negen jaar geleden besloot de gemeente dat tot 2032 de hoeveelheid groen absoluut behouden moest blijven. Dat lukt vooralsnog niet. De trend werd juist; meer stenen en minder groen. Tot ongenoegen van Van Groos die nu het tij wil keren. „Bomen hebben ruimte nodig, maar er komen steeds meer auto’s, kabels en leidingen. In tuinen komen meer tegels omdat het makkelijker te onderhouden is. Daar willen wij nu verandering in brengen.”

Belangrijk
Volgens de wethouder is groen belangrijk. „Behalve voor meer geluk, zorgt het ook voor minder wateroverlast doordat regenwater in de grond wordt opgenomen.”

Actieplan
Het actieplan bestaat uit drie onderdelen. Het groenplan uit 2007 wordt geactualiseerd, Waalwijk gaat deelnemen aan de competitie Entante Florale om de groenste gemeente van Nederland te worden en de gemeente wil voor het eerst een groene agenda opstellen.

Waalwijk, Heusden e.o.