Volledig scherm
© Thinkstock

Waalwijk werkt aan betere organisatie zorg

WAALWIJK - Hoewel er zaken mis gingen in de organisatie van de zorgtaken bij de gemeente Waalwijk, hebben inwoners daar niets van gemerkt. Dat zegt wethouder Ronald Bakker.

Volgens hem was 2015 een jaar van ‘overleven’. „En ook nu zijn we bezig met het werk beter in te delen.” Daarmee reageert Bakker op het onderzoek van de Rekenkamercommissie en onderzoeksbureau BMC. Zij vinden dat Waalwijk weliswaar een duidelijk idee heeft hoe ze de zorg voor haar inwoners moet regelen, maar dat het schort aan een correcte uitvoering.

Team Wijz
Zo werd er een team samengesteld, Team Wijz, waar inwoners met vragen over de zorg terecht kunnen. Alleen was door de grote hoeveelheid vragen de werkdruk structureel hoog. Ook hebben de onderzoekers kritiek op de samenwerking tussen Team Wijz en andere instanties en werd de gemeenteraad niet voldoende op de hoogte gehouden over de voortgang.

Aanpassingen
Sinds 2015 zijn gemeenten in Nederland voor een groot deel zelf verantwoordelijk om de zorg voor de inwoners te regelen. Eerder deed de nationale overheid dat. Het onderzoek richt zich voornamelijk op 2015 en het begin van 2016. „Sindsdien zijn er diverse aanpassingen doorgevoerd”, zegt Bakker. „De situatie van toen is anders dan de situatie van nu.”

Waalwijk, Heusden e.o.