Volledig scherm
Klaslokaal © Thinkstock

Waalwijk ziet problemen bij Syrische en Poolse scholieren

WAALWIJK - Waalwijk moet volop aan de slag om Poolse en Syrische leerlingen mee krijgen in het Nederlandse onderwijs. Veel leerlingen lopen volgens de gemeente aan tegen culturele verschillen, en ook de taalbarrière is in sommige gevallen groot. Dat stelt de gemeente in een jaarverslag over de leerplicht. 

Zo signaleert de gemeente een toename van het aantal verzuimmeldingen van Poolse leerlingen. Volgens de gemeente zijn dat de leefomstandigheden van sommige kinderen ‘niet altijd optimaal’. ‘Soms zijn kinderen de dupe van het feit dat beide ouders vaak en lang moeten werken en er geen adequate opvang is’. De taalbarrière zorgt er ook voor dat de communicatie tussen school en ouders niet altijd goed verloopt. ‘Als deze kinderen verzuimen, is er vaak geen contact met ouders te krijgen.’

De Syrische leerlingen lopen volgens de gemeente vooral aan tegen culturele verschillen. Het bleek lastig om enkele leerlingen zover te krijgen om op tijd naar school te gaan, staat in het verslag. In tien gevallen was het verzuim zo groot dat ze zijn gestraft door bureau Halt; zij moesten aan de slag bij jongerencentrum Tavenu. 

Arie van Vuuren, directeur van de Internationale Schakelklas voor leerlingen vanaf 11 jaar die niet of slecht Nederlands kunnen, herkent de problemen bij een deel van de Syrische scholieren. ,,Het hogere verzuim komt alleen voor bij leerlingen die zonder ouders of andere familieleden hier zitten. Zij hebben meer moeite om de discipline op te brengen om elke dag naar school te komen." Volgens hem is er de afgelopen maanden hard gewerkt om het probleem aan te pakken. Met succes. ,,De laatste vier maanden gaat het veel beter." 

De problemen bij de Poolse kinderen, deelt hij echter niet. 

Waalwijk, Heusden e.o.