Volledig scherm
Jos Hommel uit Waalwijk juicht tijdens het EK voor de zuiderburen. © Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Waalwijker Jos juicht tijdens het EK voor de buren

WAALWIJK - Als de Waalwijkse Jos Hommel (56) iets doet, dat doet hij dat goed. Hartstochtelijk, buitengewoon gepassioneerd, zo kun je hem dan gerust omschrijven. Hij kon zijn huis moeilijk weer oranje versieren, omdat Nederland deze keer niet mee doet aan het Europees kampioenschap. Dus hij moest iets anders verzinnen om zich uit te kunnen leven. Toen werd Jos voor België.

Vlaggetjes in de achtertuin, een houten plank in de Belgische kleuren geschilderd, een paspop omgetoverd tot rode duivel, inclusief de horentjes. En als klap op de vuurpijl: een geheel kostuum in rood-geel-zwart, met klompen en een petje. „Ja, ik weet dat ik fanatiek ben, maar ik vind het leuk om te doen.” Zaterdag, als België tegen Ierland moet, zit hij in de tuin voor de buis, van top tot teen in hun landkleuren.

De buurt kan zich er alvast op voorbereiden; bij een tegendoelpunt zal hij schelden, bij een doelpunt voor zal hij hard juichen. Dat doet hij altijd als hij voetbal kijkt. „Normaal gesproken ben ik voor Ajax. Toen die een keer scoorden, fietste er iemand voorbij. Die stopte en belde aan om te vragen wat er aan de hand was.” Het geeft maar aan hoe erg Jos meeleeft.

Waalwijk, Heusden e.o.