Volledig scherm

Waalwijker start actie over ethiek in de bouw

WAALWIJK - Peter Verhoofstad is het helemaal zat. Van de contracten voor onderaannemers klopt niks, dat heeft de Waalwijker zelf ervaren. En daarom komt hijzelf in actie met de Facebookpagina Ethiek in de bouw.

„Er moet echt wat veranderen”, zegt hij. Zijn filmpje op de site is inmiddels 71.000 bekeken. Ook heeft hij een open brief aan brancheorganisaties geschreven. En, belangrijker voor hemzelf, hij heeft tientallen steunbetuigingen gekregen van onderaannemers. De pagina werd twee weken geleden opgericht, weldoordacht maar ook uit frustratie.

Conflict
Verhoofstad runt een bedrijf voor geveltechnieken en heeft een conflict met aannemer Nedicom. Die huurde hem in voor de bouw van gevels voor vier appartementencomplexen in het Belgische Leuven. Verhoofstad dreigt naar eigen zeggen het schip in te gaan voor 290.000 euro. Het conflict ontstond toen Verhoofstad aan de klus begon.

De bouwconstructie die als basis diende, was alleen fundamenteel anders dan uit de vooraf aangeleverde bouwtekeningen bleek. „We spraken samen af dat al het extra werk vergoed zou worden. Die afspraak gebeurde mondeling, op basis van vertrouwen.” Hoewel de facturen aanvankelijk keurig werden betaald, stopte dat ineens. „Ze hielden het contract voor. Daarin stond dat je van tevoren schriftelijk moet specificeren welk extra werk je hebt. Maar hoe kun je dat exact weten? Ik ben geen waarzegger, veel werk blijkt pas op het moment zelf.”

Alleen hij had zijn handtekening er al onder gezet. Hij ging speuren en kwam hij andere contracten tegen die volgens hem niet deugen. Nedicom wilde niet reageren omdat de zaak nog bij de rechter moet komen.

Lees het volledige verhaal in het Brabants Dagblad van dinsdag.

Waalwijk, Heusden e.o.