Volledig scherm
Buurthuis De Wierd in Waalwijk © Google Maps

Waalwijks buurthuis De Wierd moet op slot

WAALWIJK - Vier partijen meldden zich bij de gemeente om buurthuis De Wierd aan de Crispijnstraat in Waalwijk te exploiteren. Allemaal hadden ze hun eigen idee over wat ze met het buurthuis wilden doen. Maar uiteindelijk trokken ze zich allemaal terug vanwege het gebrek aan geld. Gevolg: het buurthuis dat wekelijks zo’n 500 bezoekers trekt, moet vanaf 2017 zijn deuren sluiten. "Het is een verlies voor de wijk”, zegt wethouder Hans Brekelmans.

Door de bezuiniging op budgetten voor buurthuizen zocht de gemeente voor De Wierd als experiment een sociale ondernemer die het pand in bruikleen wilde nemen; hij hoefde geen huur te betalen. Het buurthuis zou een zogenoemd WIJ-dienstencentrum worden. De gemeente zou de ondernemer vrij laten in de activiteiten, onder voorwaarde dat ze een link hebben met zorg en zelfstandigheid van inwoners. Dat betekent eveneens dat de ondernemers zichzelf moeten kunnen bedruipen; ze krijgen geen financiële tegemoetkoming meer.

Vier aanmeldingen
Voor De Wierd hadden vier partijen zich aangemeld. Zo was er een inwonersinitiatief Stichting Care 4 You, een samenwerkingsverband van vier partijen dat Het Gastvrij Huis heet, zorgaanbieder Hasman Helpende Hand en de huidige exploitant, welzijnsorganisatie Contour de Twern. De plannen die de vier voor De Wierd hadden, liepen uiteen. De ene focuste zich op zorg, terwijl een ander zich richtte op een luisterend oor voor buurtbewoners.

Investeringen
Wel was duidelijk dat voor alle ideeën eerst investeringen in het pand gedaan moesten worden, zoals een nieuwe keuken, zonnepanelen of een subsidie voor dagbesteding. Geen van de partijen kon dat zelf opbrengen; en de gemeente wilde ze niet tegemoetkomen. De gemeente Waalwijk ziet daardoor geen andere mogelijkheid dan De Wierd te sluiten.

Waalwijk, Heusden e.o.