Volledig scherm
Stadsdichter Joep Trommelen © Marie-Thérèse Kierkels

Waalwijkse Stadsdichter wil kietelen

WAALWIJK - Joep Trommelen mag zich vanaf vandaag, dinsdag 29 november, stadsdichter van Waalwijk noemen. Als stadsdichter wil hij zich als nar gedragen, iemand die alle vrijheid heeft om te dichten en mensen samen wil brengen.

„Met een knipoog, soms serieus, af en toe een steek uitdelen”, zegt hij. „Ik ga niet in het veilige midden zitten.” Als stadsdichter moet hij jaarlijks vijf gedichten leveren, maar Trommelen verwacht dat hij veel meer gaat schrijven. „Het kan goed dat er elke week iets uit mijn pen komt. Ik zal schrijven over kleine observaties. Zo kan de man die met een prikstok het wandelpark schoonhoudt, vroeg of laat rekenen op een gedicht.”

Hij volgt Daphne van Breemen op die er vanwege haar studie mee stopt. De jury koos uit zeven inzendingen voor Trommelen omdat zijn gedicht ,,een eigen visie op de stad gaf en verraste door een klassieke vorm". De zeven deelnemers hadden een gedicht geschreven over de aantrekkelijkheid van het centrum van Waalwijk. Volgens wethouder Hans Brekelmans, voorzitter van de jury, stak het werk van Trommelen er gelijk met kop en schouders bovenuit. ,,Het gedicht raakte ons. We herkenden de stad die hij beschreef, juist omdat hij bijvoorbeeld ook kritisch de leegstand benoemde.”

Unaniem
De jury bevatte naast de huidige stadsdichter Daphne van Breemen en wethouder Brekelmans ook Yvonne Bosch van de bibliotheek Midden-Brabant, Francesco van Mierlo van het Kunstencentrum Waalwijk en Jan van Oudheusden, docent bij seniorenacademie HOVO. Zij beoordeelden de gedichten zonder te weten wie de auteur was. Ze kozen daarbij unaniem voor Trommelen. De likes op Facebook speelden daarbij geen beslissende rol, de kwaliteit van het ingezonden werk gaf uiteindelijk de doorslag.

Daphne van Breemen droeg tijdens de bijeenkomst in de bibliotheek haar afscheidsgedicht voor. De nieuwe stadsdichter presenteerde daarna zijn eerste officiële werk, een gedicht over vrijheid.
Waalwijker Joep Trommelen (53) is oud journalist van dagblad BN/De Stem en ook deze krant. Hij presenteert maandelijks het programma ‘Met het oog op Wolluk’ bij Langstraat FM, is betrokken bij de culturele talkshow Club d’Hivers in Atelier Winterdijk 30b en schrijft voor webmagazine Brabant Cultureel.


Het winnende gedicht van Joep Trommelen:

Sonnet uit het hart

Lopend door de straten van Waalwijks hart
Bekruipt mij een vreemd en leeg gevoel
Waar leegstand de eerdere glorie tart
Ontbreekt het de stad nu aan smoel

Waar ik ooit anoniem in de massa kon verdwijnen
In langzaam voortschuifelend publiek
En vrolijk gekwetter dat klonk als muziek
Staan nu lege winkels eenzaam weg te kwijnen

De tijden veranderen, de klok tikt genadeloos
Dat kan zelfs Sint Jan niet veranderen
En ik denk plots: wat oogt mijn stad weerloos

Het oude maakt overal altijd plaats, dat is zeker
Maar zie kille leegte eens als open ruimte, vol hoop
Dan is mijn Wolluk gelukkig nog een halfvolle beker

Waalwijk, Heusden e.o.