Volledig scherm
Rob van Es van welzijnsorganisatie Contour De Twern spreekt een volle zaal toe. Ruim tachtig leden van buurtpreventieteams en Whatsappgroepen waren naar Buurthuis Bloemenoord in Waalwijk gekomen om daar een presentatie bij te wonen van een wijkschouw, eerder vandaag. Daarbij inventariseerden experts, onder wie ex-inbreker Mikel Dees, inbraakgevoelige situaties in Waalwijk-Zuid. © Gert-Jan/BD

Waalwijkse tips tegen inbraken: 112 bellen mag, ook bij een onderbuikgevoel

WAALWIJK - Tips over hoe je het inbrekers moeilijk maakt? Die waren er te over, deze dinsdagavond in Buurthuis Bloemenoord. Maar nog interessanter waren de antwoorden op vragen uit de zaal, gevuld met leden van wijkpreventieteams en dito Whatsappgroepen.  

Natuurlijk moet je geen ramen en deuren open laten staan, laptops en sieraden in het zicht laten liggen, een berg post laten liggen of ladders laten slingeren. En natuurlijk benadrukte ex-inbreker Mikel Dees al die do's en don'ts. Maar duidelijk werd ook dat je nog zo veel Whatsappjes kunt sturen ... als niemand zich geroepen voelt om verdachte situaties ook daadwerkelijk te melden schiet je er niets mee op. ,,Maak daar duidelijke afspraken over", kregen de toehoorders te horen. 

En op een vraag uit het publiek had wijkagent Werner Zopfi nog een opzienbarend antwoord. Een vrouw meldde zich bezwaard te voelen om te politie te bellen op basis van een onderbuikgevoel. ,,Mag ik dan 112 bellen?" Ja, benadrukte Zopfi. ,,U kent zelf uw eigen wijk het beste. Vaak is zo'n gevoel juist. 0900-8844 bel je als je een afspraak wilt maken. Als u verdachte mensen ziet, belt u 112, dan kunnen wij ze aanspreken. Dan haal je ze uit de anonimiteit, en dat vinden ze heel vervelend. Wat doe je hier, vragen we. En we kloppen hun gegevens in het systeem. Dan weten we al dat ze in die buurt zijn geweest." Hij wil er maar mee zeggen dat ook dát preventie is. ,,En als ze geen legitimatie hebben gaan ze sowieso mee naar het bureau."

Ook wilde iemand weten hoe ver je mag gaan om een inbreker te bedwingen. ,,Je moet proportioneel handelen", antwoordde Zopfi. ,,Alles wat nodig is om de verdachte ter plaatse te houden. Daar zijn regels voor, ook bij ons", zei hij, verwijzend naar de zaak rond Mitch Henriquez die momenteel volop in de belangstelling staat. ,,U mag erop gaan zitten tot de politie er is. Maar als u een inbreker verdrinkt in de vijver dan gaan we u wel wat vragen stellen." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.