Volledig scherm
Distributiecentrum in Waalwijk van waaruit Nederland en Europa worden bediend. © copyright Marc Bolsius

Waar blijven de Polen na werktijd? Ook voor bedrijven is dat een steeds grotere zorg

WAALWIJK - ,,Het ligt allemaal zo gevoelig, maar we willen niet zwijgen.” Hein van Rijckevorsel van Ingram Micro in Waalwijk zet wekelijks duizenden arbeidsmigranten uit Oost-Europa in. Waar ze na werktijd blijven, is een steeds grotere zorg.

Waarom Van Rijckevorsel niet kan zwijgen maakt hij meteen duidelijk. ,,Het is één voor twaalf.” 

Er moet een oplossing komen voor de huisvesting van die duizenden Roemenen, Bulgaren, Tsjechen, Spanjaarden en vooral veel Polen die hij dagelijks inzet in distributiecentra in Waalwijk. 

Ingram Micro (voorheen Docdata) verzorgt de complete logistiek achter onder meer de webshops van Bol.com, De Bijenkorf en Microsoft.

Neem hier een kijkje in een 'polenhotel'

Piekmomenten 

Dat betekent dat op de piekmomenten bijvoorbeeld  in december er een dagelijkse stroom van honderdduizenden producten bij elkaar gezocht, verpakt en op lange transportbanden gezet worden. ,,Veel kunnen we automatiseren. Maar voor de piekmomenten kun je dat niet doen, dat is niet efficiënt. Juist dan hebben we heel veel extra werknemers nodig."

Het Waalwijkse bedrijf werft volgens hem altijd eerst mensen uit de regio. ,,Die werken hier ook, niet alleen in het magazijn ook in de schoonmaak, de catering of beveiliging. Als er meer werkzoekenden zijn, laat ze maar komen. Graag zelfs. Ze zijn er niet. Althans lang niet genoeg.”

Test je kennis: wat weet jij van Poolse en andere Oost-Europese arbeidsmigranten?

Recreatieparken 

De Oost-Europese uitzendkrachten van Ingram Micro wonen wat hem betreft nog te vaak op recreatieparken tot in België aan toe.,,Wij zijn geen huisvesters hè. Voor tijdelijke krachten wordt dat door de uitzendbureaus geregeld. Maar wij voelen ons ook verantwoordelijk.” 

Voor Van Rijckevorsel ligt de oplossing in grootschalige campussen met goede voorzieningen in de buurt van de distributiecentra. De plannen zouden er volgens hem moeten komen in samenwerking met gemeenten, bedrijfsleven, uitzendbureaus en projectontwikkelaars. 

poll

Ook arbeidsmigranten hebben het recht om dicht bij de voorzieningen te wonen

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1808 stemmen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement