Volledig scherm
De Overlaat was in de regio de school met de grootste stijging van het aantal aanmeldingen voor het schooljaar 2018-2019. Dat het een excellente school is heeft meegespeeld. © Gert-Jan Buijs/BD

Waar gaan de brugpiepers het liefst heen?

WAALWIJK/ALTENA - Het was weer de tijd dat kinderen uit groep 8 zich moesten aanmelden bij de middelbare scholen in de regio. Weliswaar neemt het aantal kinderen dat afzwaait van de basisscholen af, maar toch zijn er ook scholen waar méér kinderen naartoe willen. Grote winnaar is De Overlaat in Waalwijk; toevallig ook een excellente school.

Directeur Otto Dooijes van scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk neemt de felicitaties dankbaar in ontvangst. ,,42 leerlingen meer dan vorig jaar." De Overlaat is sinds dit jaar een Excellente School. En Dooijes heeft dat inderdaad 'goed gecommuniceerd naar de basisscholen'. ,,We hadden er natuurlijk op gehoopt, maar niet verwacht opdat we in een krimpgebied zitten. Waarom kinderen en ouders voor een school kiezen blijft moeilijk te peilen."

Tekst gaat verder onder het staatje

Volledig scherm
Overzichtje van het aantal aanmeldingen © Gert-Jan Buijs/BD

Dat het aantal kinderen dat naar de middelbare school gaat in deze regio daalt is ook een feit dat Kees Maas, directeur van het Waalwijkse Dr. Mollercollege, aanhaalt. Alleen is het Moller de school die de grootste daling qua nieuwe inschrijvers te verwerken krijgt; 33 brugklassers minder dan in 2017. 

Nog zo'n grote daler is het Altenacollege in Sleeuwijk. Ook hier schreven tot nu toe 33 brugpiepertjes mínder in. 

Weggekaapt

De Prinsentuin in Andel zit 21 nieuwkomers in de min. ,,We hadden op tien meer gehoopt", zegt woordvoerster Nienke Dolfing. Ze vermoedt ook dat een concurrerende - excellente - school leerlingen heeft weggekaapt. Die excellente concurrent is dus De Overlaat.

Bij het Willem van Oranjecollege in Waalwijk blijft de daling beperkt tot vijf leerlingen. De cijfers bij het Willem van Oranje in Wijk en Aalburg zijn wat negatiever: min 17. 

Blij zijn ze bij het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel. Van 71 leerlingen in 2017 naar 84 dit jaar. 

De Walewyc-mavo in Waalwijk schrijft elf leerlingen minder in. Blijven over het d'Oultremontcollege in Drunen (plus 5) en de Schans in Sleeuwijk (min 16). 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement