Volledig scherm
© ANP

Wat te doen: wel of geen inschrijfgeld betalen voor wachtlijst sociale huurwoning

WAALWIJK - Moet je mensen met weinig geld jaarlijks een bijdrage vragen om ingeschreven te blijven staan voor een sociale huurwoning? Ja, zeggen Casade en Woonlinie. Niet nodig, meent Woonveste.

Woningcorporaties bepalen zelf hoeveel inschrijfgeld ze hun klanten laten betalen. De prijzen lopen daardoor behoorlijk uiteen. Belachelijk, meent Niels Aussems, die de knuppel in het hoenderhok gooit. Hij vindt dat inschrijfgeld gratis zou moeten zijn. ,,Hoe kan het zijn dat je administratiekosten moet betalen terwijl de kerntaak van een woningcorporatie is om sociale huurwoningen te verdelen." 

Aussems weet zich gesteund door de Woonbond. ,,Wij vinden dat de drempel voor woningzoekenden zo laag mogelijk moet liggen", geeft een woordvoerder aan. Hij geeft wel toe dat het geen halszaak is. ,,Er zijn grotere misstanden waar we mee bezig zijn."

Kostendekkend

Directeur Roel van Gurp van Casade vindt dat hij het inschrijfgeld  prima kan verdedigen. De corporatie krijgt ieder jaar zo'n 150.000 euro aan inschrijfkosten binnen. ,,Dat is niet kostendekkend, want we moeten het inschrijfsysteem in de lucht houden en hebben daar een paar mensen aan werken." Andere reden om geld te vragen: de huurlijst blijft up to date. Van Gurp: ,,Als je niet jaarlijks een bijdrage vraagt, blijven mensen maar in ons systeem staan. Ook als ze misschien al lang niets meer zoeken."

Bij Woonveste, dat vooral verhuurt in de gemeente Heusden, kijken ze daar anders tegenaan. Inschrijven is met twintig euro weliswaar duurder dan bij Casade, maar er wordt niet ieder jaar aangeklopt voor een nieuwe bijdrage. Volgens Mirjam Bieleman zit er geen speciale theorie achter dat besluit. ,,Het is een keuze die je maakt als corporatie. We zijn een sociaal maatschappelijke organisatie en deze oplossing past daarbij." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement