Volledig scherm
De Hervormde Kerk in Waspik. © Marcel Donks

Werklui aan de slag in kerk Waspik

WASPIK - Een grondige restauratie van de Hervormde Kerk in Waspik was hard nodig. In een tijd waarin het kerkbezoek minder wordt, vindt de Waspikse Hervormde Gemeente het toch gerechtvaardigd de klus aan te pakken. De komende maanden wordt de vloer vernieuwd en het interieur aangepakt.

Tijdens deze operatie moeten de diensten voor enkele maanden uitwijken naar verenigingsgebouw De Schakel of andere kerken in de buurt.

De gemeente had drie keuzes: niets doen, de kerk ’oplappen’ of de toekomst van de kerk met een grondige restauratie waarborgen. Co Vos, nauw betrokken bij de restauratie, is er duidelijk over. „Wij vinden dat de kerk, net als in de middeleeuwen, een dorpskerk behoort te zijn, een plek van samenkomst voor iedereen. Deze symbolische betekenis kunnen we alleen invullen als we uitgaan van multifunctioneel gebruik.”

De kerk in Waspik wordt dus meer dan alleen een kerk. Niet enkel erediensten, maar ook een plaats van samenkomst van de gemeenschap voor het bijwonen van concerten, recepties, burgerlijke huwelijken, rondgangen met bijzondere dagen of andere speciale gelegenheden. Vos: „De kerk zal omarmd moeten worden door de Waspikse gemeenschap, ongeacht religie of afkomst. Gesprekken hebben we al gevoerd met de heemkundekring voor ondersteuning. De bedoeling is dat er een evenementencommissie wordt samengesteld om het één en en ander te organiseren.”

Waalwijk, Heusden e.o.