Volledig scherm
Het aantal overlastzaken door verwarde personen steeg in vier jaar tijd met dertig procent © AD

Wijk-GGD'er gaat verwarde mensen in Waalwijk helpen

WAALWIJK - Iemand die op meldingen over verwarde personen afgaat en deze mensen aan de juiste begeleiding helpt. Na succes in Vught en Amsterdam komt de 'wijk-GGD'er ook naar Waalwijk. 

Ieder jaar neemt het aantal meldingen van verwarde mensen in Waalwijk sterk toe. In 2016 kreeg de politie 145 meldingen binnen in de gemeente, ten opzichte van 121 in 2015 en 84 een jaar eerder. Wethouder Ronald Bakker wil er maar mee aangeven dat het een groeiend probleem is. Vandaar dat Waalwijk zijn hoop nu vestigt op de in Vught succesvolle proef met een 'wijk-GGD'er'. In die gemeente neemt het aantal meldingen juist af. 

Bij overlast of bedreigende situaties wordt normaal gesproken de politie ingeschakeld, maar zij kan niet de zorg bieden die de mensen verder helpt. Zoals ze in Vught zeggen: een verward persoon heeft hulp nodig, geen handboeien of pepperspray. 

De-escaleren

De wijk-GGD'er moet die zorg gaan bieden door op meldingen af te gaan, de zaak te de-escaleren en zorgen dat de verwarde persoon de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. ,,Het gaat om een contactpersoon tussen verwarde personen en organisaties in de geestelijke gezondheidszorg", geeft Bakker aan.  De proef past bij de sluitende aanpak van verwarde personen van de landelijke overheid. 

Waalwijk heeft subsidie aangevraagd en gekregen van het ministerie van Veiligheid en Justitie om het project uit te voeren. Het ministerie krijgt 20.000 euro subsidie en begeleiding vanuit het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.