Volledig scherm
De windmolen bij scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk © Joris Buijs/Beeld Werkt

Windmolen voor Waalwijkse scholieren

WAALWIJK - Leerlingen die na de zomervakantie op De Overlaat in Waalwijk starten met de opleiding produceren, installeren en energie, kunnen meteen met het hoofdstuk windenergie aan de slag.

Sinds een paar dagen beschikt de vmbo-school in Waalwijk over zijn eigen windmolen. Weliswaar een kleintje, zo’n acht meter hoog, maar groot genoeg voor de leerlingen om de fijne kneepjes van het vak te leren. „Leerlingen moeten leren omgaan met nieuwe technieken, want straks moeten ze daar ook mee werken”, verklaart directeur Otto Dooijes de windmolen voor zijn school.

Zelf meten
Zonnepanelen had De Overlaat al, een warmteterugwininstallatie komt er meteen na de zomer. „De leerlingen gaan zelf metingen verrichten. Wat zijn de opbrengsten van zowel de zonnecollectoren als de windmolen? Welk paneel levert het meest op of welke stand van de molen is het meest gunstig?”

De Overlaat doet de investeringen niet alleen, maar wordt geholpen door het bedrijfsleven in de regio. „De lokale installatiebedrijven zijn verenigd in de Langstraat Installateurs Vereniging en die heeft een financiële bijdrage gedaan”, aldus Dooijes.

Het belang van technisch onderwijs
Voor bedrijven is het belangrijk dat er voldoende leerlingen een technische opleiding krijgen en dat opleidingen meegaan met ontwikkelingen. Werkgeversorganisatie VNO- NCW trok een paar maanden geleden nog aan de bel omdat ze vreest dat vmbo-scholen juist minder vaak technisch onderwijs gaan geven. Technisch onderwijs is duur, terwijl scholen vaak niet de middelen hebben om te investeren.

Waalwijk, Heusden e.o.