Volledig scherm
© Stock.xchng

WMO-adviesraad heeft schoon genoeg van gemeente Waalwijk

WAALWIJK - Ze vinden dat ze niet goed zijn geïnformeerd, niet nauw bij het beleid worden betrokken en niet serieus worden genomen. De elf leden van de Wmo-Adviesraad in Waalwijk zaten al in een impasse met de gemeente, maar hebben er nu schoon genoeg van. De raad keert zich van de gemeente af. „Het is afgelopen”, zegt voorzitter Henk Hoogendoorn, „ze moeten het zelf gaan uitzoeken.”

Het was al dik twee jaar geen ideaal huwelijk tussen de gemeente en de adviesraad. Maar de echte pijn kwam dit jaar toen er een nieuwe raad moest komen, de Sociale Adviesraad. Die gaat het werk van de Wmo-Adviesraad deels overnemen, plus aanvullende taken. De Wmo-Adviesraad was aanvankelijk nauw betrokken bij de totstandkoming van de Sociale Adviesraad.
Solliciteren
Wat de raad nog meer tegen de borst stuitte, was dat wethouder Ronald Bakker wilde dat de leden van de Wmo-Adviesraad gewoon moesten solliciteren naar een plek in de nieuwe Sociale Adviesraad, ondanks hun deskundigheid. In juli legden de leden hun werk al neer, maar nu hebben ze gezamenlijk per brief laten weten ook geen zitting meer te nemen in de Sociale Adviesraad. Ze schrijven dat er ‘niet gerekend mag worden op verdere medewerking als overdracht van kennis en ervaring of inbreng’. Volgens hen heeft Waalwijk klaarblijkelijk ‘geen behoefte om positief kritische ondersteuning te ontvangen’. Volgens wethouder Bakker is dat niks nieuws onder de zon. „Ze waren al niet meer actief, en dat blijven ze dus.”

Waalwijk, Heusden e.o.