Volledig scherm
© Thinkstock

Zembla beticht FNV van geheimhouden asbestprobleem Bakkersland

WAALWIJK - FNV Bondgenoten wist al langer dat bakkers in de fabrieken van Bakkersland werkten met ovens waarin asbest was verwerkt, maar hield dat onder de pet. Dat stelde gisteravond het televisieprogramma Zembla.

Volgens Zembla heeft de FNV tijdens een vergadering in 2013 gezegd dat het asbestprobleem niet naar buiten mocht komen om onrust te voorkomen.

De FNV heeft geen goed woord over voor de aantijging van Zembla. Volgens een woordvoerder is de betrokken bestuurder van FNV meteen naar Bakkersland gegaan toen hij hoorde van het asbestprobleem. Drie keer was er asbest vrijgekomen doordat een oven beschadigd raakte, onder meer in de bakkerij in Waalwijk. „Onze bestuurder heeft alle informatie opgevraagd en laten checken door een onafhankelijke partij. Daarbij bleek dat er geen risico was voor het personeel.”

Geheimhouding

Volgens Zembla blijkt uit aantekeningen van een van de aanwezigen van de bewuste vergadering dat er die dag een geheimhoudingsafspraak is gemaakt. Onzin, zegt de FNV. Volgens de woordvoerder is besloten verder geen ruchtbaarheid te geven aan het asbestverhaal omdat er geen aanleiding voor was. Bovendien, zegt Coen van der Veer (dagelijks bestuur FNV): „Zembla verwijt ons onder de pet houden van informatie. Maar het voltallige personeel was al door de directie geïnformeerd.”

Zembla beticht FNV ook van te makkelijk handelen. De vakbond zou de gegevens hebben laten controleren die Bakkersland zelf had aangeleverd. De FNV beaamt dat het niet zelf metingen heeft laten verrichten: „Maar de gegevens die we via Bakkersland hebben gekregen kwamen van een onafhankelijk extern en gerenommeerd bureau dat vaak asbestmetingen verricht.”

Zuur

De FNV vindt de aantijging van Zembla heel zuur. „We zijn heel teleurgesteld. Als er één organisatie is die veel doet om werknemers zo gezond mogelijk te laten werken, dan is het de FNV”, zegt de woordvoerder. „En dan wordt er gezegd dat wij een geheimhoudingsafspraak hebben gemaakt. Als we ook maar enigszins het idee hadden gehad dat er gevaar was voor de gezondheid, dan waren we volle bak gegaan.”

Waalwijk, Heusden e.o.