Volledig scherm
© Thinkstock

Zestien verwarde Waalwijkers goed voor 121 incidenten

WAALWIJK - In de gemeente Waalwijk wonen zestien verwarde mensen die regelmatig overlast veroorzaken. Vorig jaar waren deze inwoners betrokken bij 121 incidenten. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van raadslid Yvette IJpelaar van Lijst IJpelaar.

De politie vangt verwarde personen op wanneer het misgaat, maar stopt daar mee vanaf 1 januari volgend jaar. Mensen die verward zijn maar geen strafbaar feit hebben gepleegd worden niet langer vervoerd en opgevangen, zo heeft het landelijke politiekorps laten weten. Lijst IJpelaar wilde van het college weten wie de opvang van verwarde personen in de toekomst dan wel begeleidt. Volgens burgemeester Kleijngeld heeft de gemeente Tilburg samen met de andere gemeenten in de regio een plan van aanpak gemaakt.

Ondersteuning
Uitgangspunt is om mensen met verward gedrag zo snel mogelijk ondersteuning te bieden. De gemeenten werken daarbij samen met onder meer maatschappelijk werk, GGZ, GGD en woningcorporaties. „Het project bestaat uit verschillende delen”, zo schrijft de burgemeester in zijn reactie. Zo is het de bedoeling dat er op korte termijn, in ieder geval vóór 1 januari, ‘prikkelarme’ noodopvanglocaties komen waar verwarde personen naar toe kunnen worden gebracht. Daarnaast moeten er ook structurele opvangplekken komen waar mensen zelfstandig kunnen wonen. „Indien nodig met begeleiding.”
Het aantal incidenten met verwarde mensen is gestegen sinds de bezuinigingen op de gezondheidszorg. Vorig jaar kwamen meer dan 65 duizend meldingen bij de politie binnen. Dat is een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. De politie trok aan de bel. „Wij zijn er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen.”

Waalwijk, Heusden e.o.