Altijd iets vergeten? Met deze tips krijg je een scherper geheugen
Werk aan jezelfAls je hoofd niet vastzat… hoe luidde dat gezegde ook alweer? O ja, dan zou je het vergeten. Is jouw geheugen een zeef? Met deze technieken breng je daar verandering in.
Delen per e-mail
Je geheugen trainen, kan dat eigenlijk wel? Jazeker, zegt Jaap Murre, hoogleraar theoretische neuropsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, ‘maar niet zoals je een spier traint’. „Met diverse eenvoudig aan te leren technieken kun je je geheugen heel erg verbeteren op specifieke gebieden die voor jou relevant zijn. Zo kun je bepaalde dingen veel beter onthouden. Maar het betekent niet dat álles dan gelijk beter beklijft.”
Uit onderzoek waarbij Murre zelf betrokken was, blijkt dat de meeste mensen al vanaf jonge leeftijd ofwel denken in beeld, of in taal. „Mensen die goed woordjes of verhalen kunnen onthouden, zijn vaak relatief slecht in het onthouden van plaatjes, gezichten of locaties, en andersom.”
Werk je graag met lijstjes, dan doet jouw geheugen het waarschijnlijk beter op taal. Loop je weg met mindmaps, dan onthoud je dingen vermoedelijk meer visueel. Die kennis kun je gebruiken om je geheugen te verbeteren.
Ook onderstaande tips van Murre kunnen helpen:
1. Maak een geheugenroute
Volgens Murre de simpelste techniek als je veel dingen wilt onthouden. „Gebruik een veelgemaakte reis, bijvoorbeeld van je huis naar je werk of school, en zet in gedachten dingen neer op herkenbare plekken. Moet je bijvoorbeeld nog melk kopen, zet dan in gedachten een pak melk neer bij een bushalte op de route. Als je dat pak ook nog eens omgooit, werkt het nog beter. Door zo’n pad kun je er zeker van zijn dat je alles langsgaat en alles letterlijk op een rijtje hebt.”
2. Wees creatief
Veel mensen herhalen de dingen die ze willen onthouden veel keren, maar de hersens stompen heel snel af, zegt Murre. „Het is bijna altijd beter om er iets creatiefs mee te doen. Dat kan alles zijn wat je te binnen schiet. Visualiseren is vaak goed, en rijm of woordgrapjes werken goed voor hele talige mensen. Ezelsbruggetjes werken ook, dat is niets anders dan structuur aanbrengen in iets wat niet van nature structuur heeft.”
De tekst gaat verder onder de opleidingstool.
3. Associeer
Ben je slecht in het onthouden van getallen? Dan kun je er letters aan toekennen, waarmee je vervolgens een woord maakt. Een 2 wordt bijvoorbeeld een N, omdat die twee ‘poten’ heeft, een 3 wordt een M, een 8 een F, omdat die op elkaar lijken. 3822, MFNN, wordt zo ‘maffe non’ (klinkers tellen niet mee). Een bewezen methode om betekenisloze kennis beter te onthouden, zegt Murre, maar niet de makkelijkste. „Dit is best ingewikkeld om te leren en moeilijk om snel toe te passen.” Niet voor het stampen van geschiedenisjaartallen en telefoonnummers dus, maar voor je pincode kan het handig zijn.
4. Beweeg
Beweging, al is het maar een half uurtje per dag, heeft volgens Murre een positief effect op je cognitie „Zeker in coronatijd is dit belangrijk. In een Frans onderzoek mocht een groep mensen op de bank uitrusten, terwijl anderen een wandeling gingen maken. Bij de mensen die hadden gewandeld, bleek zowel de stemming als de cognitie beter. Voldoende bewegen heeft over het algemeen een positieve invloed op het geheugen. Maar daar zit wel een limiet aan natuurlijk, op een gegeven moment heeft het geen zin meer om méér te bewegen.”
Voldoende bewegen heeft over het algemeen een positieve invloed op het geheugen
5. Wees sociaal actief
Gemiddeld genomen gaat het geheugen achteruit naarmate we ouder worden, al zijn er ook 90-jarigen bij wie dat totaal niet aan de orde is. Waarom het geheugen van de een sterk aftakelt terwijl de ander er geen enkele last van heeft, is nog niet duidelijk. Wel zijn er dingen die een positief effect hebben op het geheugen. Sociaal actief zijn is daar één van, zegt Murre. „Het is net zo belangrijk als bewegen en een goede manier om die achteruitgang enigszins tegen te gaan.”
Beweging is essentieel voor de gezondheid van onze hersenen, zegt ook brein-expert Erik Scherder. In deze video legt hij uit hoe het zit:
Meer tips om je geheugen te trainen? Bekijk het opleidingenaanbod op Intermediair. Veel cursussen zijn online te volgen. Zie hier het volledige overzicht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jacqueline besloot op haar 52ste militair te worden: ‘Papa zou van oor tot oor hebben geglimlacht’
Dat ze op haar 50ste nog één keer een carrièreswitch maakte, was voor Jacqueline Spijkerman uit Nieuwegein niet genoeg. Om zich écht thuis te voelen in haar nieuwe job als communicatieadviseur bij de Koninklijke Landmacht, wilde ze, net als haar vader, militair worden. En dus volgde ze een opleiding tot reservist. -
PREMIUM
Curaçao lokt buitenlandse werkenden met zon, goede wifi en weinig coronaregels
Curaçao heeft een tropisch klimaat, vrijwel overal is wifi en het eiland is zo goed als coronavrij. De lokale overheid gebruikt al deze argumenten om ‘digital nomads’ actief naar het eiland te lokken. En Nederlanders die locatie-onafhankelijk kunnen werken bevestigen: ,,Het is hier heerlijk.’’ -
PREMIUM
Nieuwe koers werkgevers: groener, inclusiever en meer welvaart voor iedereen
Het Nederlandse bedrijfsleven gooit het roer drastisch om. Met 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten, een stageplaats voor iedereen en 20 procent meer welvaart in 2030 kondigen werkgevers de geboorte aan van een ‘nieuw Rijnlands model’. -
PREMIUM
‘Stop de vergaderterrorist’: zo voorkom je saaie, eindeloze meetings
Niet veel werkenden zullen zeggen dat ze gelukkig worden van vergaderen, maar volgens Rik Nijkamp, Ernst van Dam en Bart Groenewoud kan het echt. De auteurs van het boek Vergader jezelf gelukkig helpen bedrijven hun vergaderingen productiever en vooral plezieriger te maken. -
Werk aan jezelf
Moet je vaak saaie stukken lezen voor werk? Zo vlieg je erdoorheen
Ben je geen ster in het doorploegen van lappen tekst? Goed nieuws: je kunt er beter in worden. Met een aantal handige trucjes lees je tot wel twee keer zo snel. Tel uit je tijdwinst!
-
Bouwmarkten gooien deuren tóch open: ‘Nieuwe tegels bestel je niet snel online’
Ikea houdt de deuren vooralsnog dicht voor winkelen op afspraak, maar klanten kunnen vanaf woensdag wel weer terecht bij bouwmarkten Gamma en Karwei. ,,Mensen willen hun nieuwe laminaat of tegels toch in de winkel uitzoeken en niet online bestellen.’’ -
Gat in je cv? Zo verkoop je dat als een pluspunt
Veel werkzoekenden zijn er onzeker over: een gat in hun cv. Hoe leg je dat uit aan een potentiële werkgever? En hoe zorg je dat je niet minder geschikt lijkt omdat je minder ervaring hebt kunnen opdoen? Intermediair vraagt psycholoog Jaap Boonstra en headhunter Valerie Vafi om raad. -
De impact van thuiswerken op je brein: ‘We worden er gewoon niet blij van’
Thuiswerken is here to stay. Veel bedrijven zijn van plan om hun kantoren in de toekomst minder te gaan gebruiken. Maar is al dat thuiswerken eigenlijk wel goed voor ons brein?