Dit moet je weten als je wil doorwerken na je pensioen
Steeds meer 65-plussers hebben een baan, ook als ze de AOW-leeftijd al lang hebben bereikt. Dat laten cijfers van het CBS zien. Maar doorwerken is niet voor iedere oudere werknemer zo makkelijk. Wil je niet met pensioen? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals de financiële gevolgen.
Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer werkende Nederlanders 65 jaar of ouder zijn. In de periode 2003-2020 nam het aantal 65-plussers dat nog werkt met 225.000 toe tot 300.000. Het CBS zoekt een verklaring in de vergrijzing van de bevolking. Maar dat verklaart de groei niet helemaal. Het aantal Nederlanders in deze leeftijdscategorie groeide lang niet zo hard als het aantal 65-plussers dat nog actief is op de arbeidsmarkt. Met name de participatie van 65-jarigen steeg hard, vooral vanaf 2015, het jaar waarin het verhogen van de AOW-leeftijd versneld werd.
Het aantal vaste banen onder ouderen nam ook toe. Maar hoe ouder de 65-plusser wordt, hoe vaker het een flexibel contract is. Overigens: niet iedere werknemer die wil doorwerken vanaf de AOW-leeftijd mag ook doorwerken. In sommige cao’s en arbeidscontracten is opgenomen dat het arbeidscontract vanzelf eindigt als een werknemer de AOW-leeftijd bereikt.
Ziekte
Wil je toch niet met pensioen? Dan kun je met je werkgever overleggen over een nieuw contract. Hetzelfde geldt als er niets over in je contract of cao staat of als er geen cao is. ,,Je hebt dan als AOW’er wel een gunstige onderhandelingspositie“”, zegt Renate Evers, woordvoerder van ouderenbond ANBO. ,,Bepaalde premies, zoals de pensioenpremie en de premie voor de ww-uitkering, hoeven niet meer te worden ingehouden. Voor hetzelfde nettosalaris is de werkgever dan minder geld kwijt.”
De situatie pakt wat minder gunstig uit bij ziekte. Waar een jongere werknemer recht heeft op maximaal twee jaar loondoorbetaling, is dat voor een AOW-gerechtigde maar dertien weken. Tijdens die weken kan de werknemer ook niet ontslagen worden. Maar het ontslag zit wel wat anders is elkaar voor een gepensioneerde dan voor een jongere werknemer. Als dat zo in de cao of het contract staat, hoeft een ontslag niet beoordeeld te worden door het UWV of door een rechter.
Maar het grootste verschil zit ‘m in de transitievergoeding, zegt Evers. ,,Daar heeft een werknemer vanaf de AOW-leeftijd geen recht op. Ook niet als diegene bijvoorbeeld al 40 jaar bij het bedrijf heeft gewerkt.”
Een werknemer heeft vanaf de AOW-leeftijd geen recht op een transitievergoeding, ook niet na 40 dienstjaren
Zelfstandigenaftrek
Denk ook aan de fiscale gevolgen als je besluit door te werken. Iedere werkgever houdt loonheffing in en past het tarief toe dat bij je inkomen past dat het bedrijf uitbetaalt. Omdat je door je AOW twee inkomens hebt, valt je uiteindelijke inkomen in een hoger tarief. Per saldo wordt er dan te weinig ingehouden. Dat bedrag wordt later via de aanslag inkomstenbelasting geïnd.
De cijfers van het CBS laten zien dat ouderen vanaf 67 jaar vaker hun geld verdienen als zelfstandige dan als werknemer in loondienst. Ook zij komen er bekaaid vanaf. Als je de AOW-leeftijd bereikt heb je namelijk nog maar recht op de helft van de zelfstandigenaftrek (let op: niet iedere zelfstandige heeft recht op deze aftrek).
Ontvang je zorg- of huurtoeslag? Dan heeft dat door je hogere inkomen een lagere toeslag tot gevolg. ,,Als je over de grens voor het recht op toeslag gaat, heb je er helemaal geen recht meer op”, waarschuwt Evers.
Lorraine (71), Cees (70) en Herman (68) zijn nog steeds niet met pensioen. Ze vertellen waarom ze doorwerken terwijl het eigenlijk niet meer hoeft.
Het zijn spannende tijden, dus het is extra belangrijk dat je vooruit denkt! Michael Visser (Universiteit van Tilburg) legt uit wat jij nu kunt doen, zodat je later genoeg poen hebt voor je pensioen.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMAan het werk
De recruiter verbrak de verbinding, Tineke bleef verbouwereerd achter
De arbeidsmarkt is net een spel van jagen en verzamelen, maar dat proces zijn we verleerd. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en probeert samen met Tineke die uitdaging aan te gaan. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Deze arbeidscontracten zijn er en dit moet je erover weten
Elke werknemer of ondernemer heeft te maken met arbeidscontracten. En jouw contract kan heel anders zijn dan dat van je buurman. Er zijn zoveel verschillende dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We zetten de contractvormen op een rij plus wat je er als werkende over moet weten.
-
PREMIUMZicht op de dood
Claudia verloor haar zoon, nu helpt ze zelf mensen die rouwen: ‘Je moet de pijn kunnen verdragen’
In haar praktijk begeleidt Claudia van Hoorn (53) mensen die in rouw zitten door verlies van een dierbare, maar ook van gezondheid, werk of relatie. Of je nou wil of niet, je móet het rouwproces doorleven, vertelt ze. ,,Je moet de pijn kunnen verdragen.” -
-
-
Werken in Barcelona als antigif tegen coronasleur: ‘Om 7.30 beginnen, daarna naar het strand’
Of je nu vanuit huis werkt of vanuit het zonnige Barcelona, dat maakt tegenwoordig eigenlijk helemaal niet zo veel meer uit. Vooral millennials verlangen naar werken in een ander land. Maar je werkgever zo ver krijgen, blijkt nog best lastig. Organisatie Sweet Spot Abroad maakt het makkelijker voor bedrijven om personeel tijdelijk vanuit het buitenland te laten werken. -
Hoe verleid je een sollicitant om voor jou te komen werken?
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: vijf ingrediënten om sollicitanten te verleiden