Ed: ‘Dit werk is veel te leuk om in te ruilen voor een kantoorbaan’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ed (34) werkt gemiddeld 55 uur per week als windturbinemonteur.
Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 4500 euro, daar komen nog wel de overuren bij en dat is tussen de 1500 en 2000 euro bruto. Gemiddeld krijg ik per maand 3700 euro netto op mijn bankrekening gestort.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Bij ons begint de werktijd als we in de bus stappen. Daardoor hebben we altijd overuren. En op zich is dat wel lekker, want als ik in de file sta krijg ik ook betaald. Omdat wij door heel Nederland werken zitten we de ene keer in Eemshaven en de andere keer in Zeeland. We zijn dus veel onderweg. Alleen betaald krijgen voor de werkuren zou dan niet eerlijk zijn.”
Blij mee?
,,Ik mag niet klagen, denk ik zelf. Ik heb hiervoor 12 jaar in de bouw gewerkt als elektricien en daar verdiende ik 2400 euro bruto. Zeven jaar geleden ben ik overgestapt. Ik wilde graag meer verdienen en dat lukte niet bij het bedrijf waar ik toen werkte. Toen ik wegging zeiden ze dat ze wel een verhoging wilden doorvoeren, maar ik vond dat het te laat was. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”
Heb je bij deze werkgever over je salaris onderhandeld?
,,Ze boden me 2800 euro bruto. Ik heb meteen ja gezegd, het was een stuk meer dan dat ik toen verdiende. Ik ben in zeven jaar flink gegroeid.”
Hoe heb je dat gedaan?
,,Veel interesse tonen in het werk, waardoor je er ook meer kennis over krijgt. Kennis is macht en daardoor kun je ook meer vragen. Elk jaar tijdens het functioneringsgesprek kun je bij dit bedrijf verhoging krijgen of vragen.”
Heb je daar vaker om moeten vragen of heb je het vaker gekregen?
,,Ik denk dat het gelijk ligt. Als ik er om vroeg hebben ze me nooit afgewezen. En ik vraag het altijd. Niet geschoten is altijd mis. Ik maak steeds stappen van 100 of 200 euro. Dit jaar heb ik ook een mooie cao-verhoging gekregen. In juli 2,3 procent erbij - dat is zo’n 100 euro - en in februari komt er nog eens 3 procent bij. Dat is om en nabij 120 euro bruto.”
Mijn collega’s verdienen minder, ook de oudere mensen. Daar zijn we open over
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Mijn collega’s verdienen minder, ook de oudere mensen. Daar zijn we open over. Omdat we elkaar beschouwen als vrienden zijn we wat opener, denk ik. Niemand schaamt zich. Iedereen heeft een redelijk goed salaris. Ik ben werkverantwoordelijke, daardoor zit ik in een andere schaal. Als zij met spanning moeten werken dan moeten ze daar toestemming voor hebben en die kan ik geven. Daardoor ben ik verantwoordelijk voor het werk wat zij doen en daar komt extra salaris bij.”
Hoe zie jij je toekomst?
,,In de windturbines ga ik het niet redden tot mijn pensioen. De oudste collega die we hier hebben werken is rond de 60. Het is zwaar werk, je moet grote en zware dingen tillen. Soms moet je klimmen. Ik zit nu in een turbine die 155 meter hoog is met een blad van 70 meter dat omhoog steekt. In deze turbine zit gelukkig een lift, maar die kun je niet altijd gebruiken. Uiteindelijk moet ik naar een kantoorbaan. Maar nu nog niet. Ik ben nog jong en fit en het werk is ook te leuk daarvoor.”
Verdient Ed genoeg?
Leeftijd: 34
Aantal jaar werkervaring: 7
Aantal werkzame uren per week: 55
Opleiding: mbo-4
Functie: overige
Branche: Techniek (Energie)
Leidinggevend: verantwoordelijk voor 2
Budgetverantwoordelijkheid: nee
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2435 euro bruto. ,,Mooi, daar zit ik zeker boven.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMmet video
Zij doen waar een ander voor terugdeinst: ‘Hoe viezer de klus, hoe meer eer van je werk’
Schimmel onder je vloer, drijvende drollen of een tapijt vol bloed? Geen paniek. Deze mannen scheppen de putjes uit, schrapen de stront van de muren en stomen het braaksel uit je auto. -
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Minder arbeidsongevallen in coronajaren, meeste ongevallen bij transport en logistiek
Het aantal arbeidsongevallen bleef in coronajaren onder het niveau van voor corona. De meeste ongevallen met verzuim vonden plaats in de transport en logistieke sector. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Salaris
Daniek (22): ‘Ik denk niet dat elke student zo’n inkomen heeft’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Daniek (22) werkt 20 uur als zelfstandig ondernemer. Hij verhuurt lasergame- en silent discospullen. Ook volgt hij een ICT-opleiding. -
Salaris
Vincent: ‘In drie maanden ben ik drie cao-tredes omhoog gegaan’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Vincent (31) werkt 34 uur in de week als projectbeheerser bij een waterschap. Hij zorgt dat het waterzuiveringsproject waar hij momenteel aan werkt financieel klopt, dat de begrotingen worden gemaakt en hij houdt de planning in de gaten.