Eindelijk rust: ‘Ik sluit me een week op in een klooster om te kunnen werken’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: concentratie in afzondering.
Vandaag heb ik mijn intrede genomen in een klooster. Nee, niet om het geloof te belijden of te mediteren - al zou dat hier in de rust en stilte heel goed kunnen als je dat zou willen. Ik ben hier om te werken. Ik hoop me hier, afgezonderd van de rest van de wereld, een week lang diep te kunnen concentreren op het schrijven van een boek.
De Amerikaanse auteur Maya Angelou reserveerde als ze aan een boek bezig was een hotelkamer, waar ze zich de hele dag opsloot tot ze vond dat ze genoeg had geschreven. Ze liet zelfs de schilderijen en decoraties verwijderen - afleiding!
De Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung bouwde voor zichzelf een huisje in de bossen om zich in terug te trekken. Hij kon zich daar concentreren, doordat hij als enige de sleutel had. Van Bill Gates is bekend dat hij twee keer per jaar een ‘denkweek’ inlast, waarin hij volledig ongestoord kan lezen en kan nadenken over de grote zaken.
Aanloopuurtje
Nu wil ik mezelf absoluut niet vergelijken met deze grote geesten, maar ik begrijp de aanpak wel. Sommige taken - bijvoorbeeld het uitwerken van een belangrijk plan of het maken van een website - kun je pas echt goed doen als je je er langere tijd op concentreert. ‘Diep werk’, noem je dat. Pas na een uurtje ben je echt gefocust en begin je meters te maken. Word je in dat ‘aanloopuurtje’ gestoord, dan kun je dus weer opnieuw beginnen.
En daar wringt nu net de schoen: in ons moderne werkbestaan worden we om de haverklap gestoord. Door mails, appjes en notificaties. Door een collega die met een vraagje aan de telefoon hangt. Door een klant die op stel en sprong iets van je wil. Allemaal leuk en belangrijk, maar het staat het Grote Concentreren in de weg. En zo blijf je dus aan de oppervlakte en kom je nauwelijks toe aan die grote taken.
Soms kun je je pas echt concentreren wanneer je alle onnodige ruis hebt buitengesloten
Gelukkig hoef je niet een week weg om je te concentreren. Je afsluiten van afleiders moet voor diep werk echter wél. Blok minstens twee uur in je agenda, zet de wifi uit, ga desnoods op een flexplek zitten waar niemand je vinden kan. Sociaal is het niet, maar voor de focus is het nodig. Soms kun je je pas echt concentreren wanneer je alle onnodige ruis hebt buitengesloten. En precies daarom zit ik vanaf vandaag dus in een klooster: om alle afleiders buiten de deur te houden.
Nou ja, behalve het schrijven van deze column dan.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
De lokroep van sociale media onweerstaanbaar, ook als je weet dat je eigenlijk andere dingen zou moeten doen dan scrollen en liken. Thijs Launspach legt uit hoe dat komt, en wat je eraan kan doen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen zin in vakkenvullen? Brent (13) is gids van fietstours: ‘Wel wat vrije tijd voor moeten inleveren’
Omdat hij geen zin had om net als veel leeftijdsgenootjes voor weinig geld vakken te vullen bij de AH, startte de jonge Brent Meelhuysen op 13-jarige leeftijd zijn eigen onderneming. Nu, zes jaar later, verdient hij daar nog steeds een aardige boterham mee. En Brent is niet de enige. Het aantal piepjonge ondernemers is de laatste vijf jaar explosief toegenomen. ,,Het is wel twee keer zo hard werken.’’ -
Sta je altijd aan? Giftige productiviteit is slecht voor je gezondheid
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: toxische productiviteit -
PREMIUM
Juf Kamalia kreeg veel vragen over haar hoofddoek: ‘Zo vroeg er eentje of het vast zat met lijm’
Kamalia Talhaoui (36) werkt al jaren als juf op de basisschool. Haar hoofddoek zorgde in het begin wel eens voor gefronste wenkbrauwen bij sommige ouders. Haar leerlingen zijn ook altijd heel nieuwsgierig naar haar haar. De kleuters hebben er de grappigste fantasieën over. De lerares besloot ze op te schrijven, in een uniek prentenboek. ,,Ze denken dat ik gouden krullen heb.’’ -
Meer horecaondernemers willen af van zaak: ‘Ik wil niet meer 60 tot 70 uur in de week werken’
Het aantal horecaondernemers dat af wil van zijn horecazaak, groeit. Zo merken ze bij Adhoc horecamakelaars en Koninklijke Horeca Nederland. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Zo ga je het beste om met die ene collega die altijd klaagt
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: omgaan met een zuurpruim -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.