Hardware-investeerder Marie (29) steunt de meest veelbelovende start-ups van Nederland
Het tijdschrift VIVA komt jaarlijks met een lijst van de 400 meest inspirerende vrouwen van Nederland. Ook Marie Weijler (29) is genomineerd in de categorie Tech & Innovatie. Als enige vrouwelijke hardware-investeerder in Nederland is ze de drijvende kracht achter de nieuwste technologische ontwikkelingen. Ze hoopt meer vrouwen te inspireren om voor haar sector te kiezen.
Delen per e-mail
Twee jaar geleden stond Marie Weijler ook al in de VIVA400-lijst, onder het kopje Zakenwonder. Ze was toen in die categorie de enige vrouw die met technologie bezig was. Dit jaar hoopt ze de prijs op het gebied van Tech & Innovatie in de wacht te slepen. Hoewel ze nu wel concurrentie heeft van andere techvrouwen, is ze blij dat de categorie bestaat.
Waarom vind je het zo belangrijk dat er techvrouwen in de VIVA400 staan?
,,Vrouwen in de technologie zijn nog steeds een uitzondering. Het kan helpen als vrouwen in deze sector zichtbaarder worden. Ik zou het heel leuk vinden als meer mensen weten wat mijn werk inhoudt. Ze weten vaak niet eens wat hardware is. Ik leg dat graag in jip-en-janneketaal uit.”
De tekst gaat verder onder de vacaturetool
Wat doe je dan precies?
,,Ik werk bij een investeringsmaatschappij die financiering regelt voor startups, jonge bedrijven die net zijn opgericht, in ruil voor aandelen. Wij richten ons op hardware, dus fysieke technologie. Dan moet je denken aan robots, medische apparatuur, sensoren, autotechnologie of apparatuur die de energietransitie mogelijk maakt.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
,,Het werken met startups. Je bent bezig met nieuwe uitvindingen, dingen die nu nog niet bestaan en die echt iets toevoegen aan de samenleving. Zo hebben we laatst de startup Eurekite geholpen. Zij hebben flexibel keramiek uitgevonden dat om allerlei soorten batterijen past. Op die manier kun je voorkomen dat een smartphone in brand vliegt of de batterij van een elektrische auto oververhit raakt. Het zorgt voor meer veiligheid en dat vind ik heel belangrijk. Daar gaat het voor mij om.”
Tekst gaat verder onder foto.
Op welke investering ben je het meest trots?
,,Dat flexibele keramiek. Dit materiaal bestond nog niet terwijl het tachtig verschillende toepassingen heeft en voor meer veiligheid voor consumenten zorgt. Het is aan de TU Twente uitgevonden door studenten, gewoon in ons eigen land. Fantastisch toch! Ik werk op de campus van de TU Twente, dus ik zit er middenin. Maar ook aan de TU Eindhoven en TU Delft gebeuren hele mooie dingen.”
Hoe ben je in deze sector terechtgekomen?
,,Wat dat betreft heb ik een atypisch carrièrepad gevolgd. Ik heb bedrijfsrecht gestudeerd. Tijdens mijn master werkte ik voor een startup die vermogende families hielp met hun investeringen. Dat is nu samengekomen.”
Dus ook zonder een technische opleiding kun je in de tech belanden.
,,Het helpt mee als je een technische opleiding hebt, dat moedig ik zeker aan. Maar je hoeft niet per se technisch te zijn. In de techniek zijn ook marketingmedewerkers nodig, communicatiespecialisten en salespersonen.”
Je hoeft niet per se technisch te zijn. In de techniek zijn ook marketingmedewerkers en salespersonen nodig
Heb je dan geen specifieke vakkennis nodig voor je werk?
,,We laten de technologie altijd checken door onze technische experts. Dat hoef ik niet zelf te doen. We vragen aan verschillende multinationals of zij de nieuwe uitvinding zouden gebruiken als wij ervoor zorgen dat de startup zich kan gaan ontwikkelen. Zo bel ik bijvoorbeeld KPN bij een nieuwe telecomtechnologie. Als zij enthousiast zijn over het idee, heb je eigenlijk al de eerste klant binnen. Dat is precies iets waar vrouwen vaak goed in zijn: netwerken. KPN moet wel de telefoon opnemen als ik bel, ze moeten ervan op aankunnen dat de nieuwe technologie waarvoor ik bel waarschijnlijk iets groots is.”
Geloof je in mannen- en vrouwenberoepen?
,,Nee, een beroep is niet per se geschikt voor een man of een vrouw. Het ligt aan het individu of iemand geschikt is. Ook wat ik doe is gewoon een beroep en toevallig ben ik een vrouw die dit beroep uitoefent. Ik vergelijk het met dat we in Nederland nog nooit een vrouwelijke premier hebben gehad. Er is gewoon nog nooit een vrouw geweest. Maar hierdoor denken sommigen wel, onterecht, dat het een mannenberoep is.”
Stel, je komt als winnaar uit de bus bij de VIVA400. Wat hoop je daar dan mee te bereiken?
,,Mensen weten precies wat een verpleegkundige, bakker of een advocaat doet. Bij de minder bekende beroepen, zoals bij wat ik doe, hebben mensen vaak geen beeld. Ik wil dat daar meer bekendheid voor komt. En ik wil laten zien: als ik dit kan, kan jij het ook. Mensen zijn vaak verbaasd en vragen waarom ik geen ingenieur ben. Dat maakte mijn baas niet uit toen ik solliciteerde, hij zei: ‘Marie brengt vaardigheden mee die we nog niet hadden in dit team’. We nemen vaak iemand aan die op ons lijkt, die bijvoorbeeld dezelfde studie heeft gedaan. Zo worden sommige beroepen steeds door dezelfde typen mensen uitgeoefend. Terwijl als je verder kijkt dan iemands cv, dan krijgt je bedrijf een heel ander, meer divers profiel, waar je profijt van kan hebben.”
Stemmen op jouw favoriete VIVA400-vrouw kan nog tot en met 1 december. Klik hier om de genomineerden te zien en jouw stem uit te brengen.
Bekijk hieronder alle video’s van AD Werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou 'zomaar' extra werk opleggen?
Help! Je collega heeft zich ziek gemeld en komt voorlopig niet terug. Terwijl het werk zich alleen maar verder opstapelt. Maar mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical? -
Baan kwijt door corona
Oud-collega’s en klanten hielpen Jan-Willem zoeken naar nieuwe baan: ‘Machtig mooi’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jan-Willem Küper (50) uit Holten was consultancy manager. Twee weken voor hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, kreeg hij te horen dat het vanwege de coronacrisis niet doorging. Zijn netwerk schoot hem te hulp. -
PREMIUM
New York Pizza verkocht nog nooit zoveel pizza's: ‘Iemand die nu laat bezorgen stopt er niet meer mee’
De 221 vestigingen van New York Pizza verkochten nog nooit zoveel pizza's als vorig jaar. En de vooruitzichten zijn goed, verzekert Philippe Vorst, de topman van het Amstelveense bedrijf. -
Budgetcoach heeft het druk in coronatijd: ‘Vaak wordt vergeten dat rood staan ook al een schuld is’
In de coronacrisis bouwen steeds meer mensen schulden op. Budgetcoach Caroline Hertog (54) waarschuwt dan ook voor problematische betalingsachterstanden. ,,Het zijn vaak kleine bedragen die er iets groters van maken.” -
PREMIUM
Bedrijf van fietskoerier Tobias bezorgt duizend pakketten per dag: ‘We gooien ze nooit ergens neer’
Het zijn tropentijden voor bezorgbedrijven, nu de winkels al weken dicht zijn. Ook neemt het aandeel fietskoeriers toe. Zo groeit De Fietskoerier Utrecht hard, maar houdt de bedrijfsfilosofie er in: écht contact maken met mensen aan de deur.
-
Vrouwen doen het goed in hogere functies, maar blijven achter in techniek en ict
Het aandeel vrouwen in functies op het hoogste niveau (hbo en wo) is de afgelopen jaren nauwelijks toegenomen. In 2013 was 43 procent van de werkenden op het hoogste niveau vrouw, in 2018 was dit ietsje gestegen naar 45 procent. -
Wat is de irritantste mail die je ooit hebt gekregen? Vertel het ons!
Over een paar dagen is het E-mailloze Vrijdag, het moment eens goed te kijken naar ons e-mailgedrag op werk. Wat vind jij van je eigen mailgewoontes en die van je collega’s? Doe mee aan het Grote e-mailonderzoek 2020 en maak kans op een gratis cv-check door de sollicitatie-experts van Nationale Vacaturebank! -
PREMIUMGeld & Geluk
Martin en Kirsten kochten van hun spaargeld een waterontharder van 2500 euro
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kirsten en Martin zijn nog dertien jaar bezig met het afbetalen van hun studieschuld. Grote uitgaves doen ze van hun spaargeld.