‘Houd het kort en krachtig’ en nog vier andere tips hoe je een zakelijke spraakmemo stuurt
columnThijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: professioneel voice-appen
Superhandig, zo’n voicememo op WhatsApp. Je kunt er namelijk on the fly iets mee sturen, zonder de onderbrekingen van je gesprekspartner. Een uitgebreide mail of app sturen hoeft niet, je praat gewoon een end weg in je telefoon. Voor sommigen - inclusief ikzelf - is het vaak een enorme uitkomst.
Een voicememo ontvángen is echter een ander verhaal. Vooral in de professionele context zijn voicememo’s voor veel mensen een ergernis. Ze zijn vaak (veel) te lang. Als degene die de voice-app krijgt moet jij het werk doen. Je moet tijd vrij maken om op een stille plek naar het hele verhaal te luisteren. Uit die verbale diarree moet je op zien te maken wat de verzender eigenlijk wil. En misschien wel - gruwel! - een voice-app terugsturen.
Omdat ik niet terugdeins van een eerste wereldprobleem - en om voicememohaters een plezier te doen - ontwikkelde ik een aantal Richtlijnen voor Professionele Digitale Stemcommunicatie, waar ik me in het vervolg plechtig aan beloof te zullen houden. Als jij dat nou ook doet, beperken we de frustratie tot het minimum.
1. Denk eerst na over wat je gaat zeggen. Klinkt logisch, maar gaat opvallend vaak mis. Weinig zo irritant als moeten luisteren naar iemand die zoekt naar een punt. ,,Wat wil ik eigenlijk zeggen…?’’ - dat had je van tevoren moeten bedenken!
2. Houd het kort. Niemand zit te wachten op een voicememo van vier minuut drieëntwintig. ‘Hee, je hebt me een podcast gestuurd!’ reageerde een vriendin laatst. Point taken. Heb je meerdere bespreekpunten, breek het bericht dan op in submemo’s van maximaal een minuut.
3. Eén onderwerp tegelijk. Zo leuk, een voice-app waar je als ontvanger aantekeningen bij moet maken - maar niet heus. Behandel één onderwerp per keer, zodat het overzichtelijk blijft.
4. Wees verstaanbaar. ,,Dus, het allerbelangrijkste is: mombompombompom’’. Voor jou misschien handig dat je iets inspreekt op de fiets/op de veerpont/op een landingsbaan/tijdens een orkaan. Maar voor de ontvanger is het wel zo fijn als het te horen is. Is het belangrijk? Zorg dat het te verstaan is. Zo niet: laat de voice-app achterwege.
5. Herhaal niet. Als niemand terug praat, kun je de neiging krijgen om steeds opnieuw je punt te maken. Weersta deze neiging. Herhalen is overbodig. Iets opnieuw zeggen is storend. Herhaling is niet nodig.
En als bonus, voor de ontvanger die in stilte lijdt: kun je écht niet tegen voice-apps, geef dat dan duidelijk aan. Dan ontvang je ze namelijk niet meer. Ook dát is professionele communicatie.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij is auteur van onder meer Je bent al genoeg - Mentaal gezond in een gestoorde wereld (2022), Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
‘Ga er maar gerust van uit dat er op je werk mensen zitten die het momenteel moeilijk hebben’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Blue Monday -
PREMIUM
Van leasebak naar gehandicaptenzorg: ‘Op kantoor vroeg niemand hoe het met je gaat’
Hij reed een in een grote lease-auto, vloog voor zijn werk de hele wereld over en had een prachtig salaris. Martin Bruijniks (63) uit Den Haag had het dik voor elkaar, maar zelf werd hij steeds minder blij. Was dit het nou? Hij hakte de knoop door en ontfermt zich nu, voor slechts een derde van zijn oude salaris, over verstandelijk gehandicapten.Den Haag, Monster -
Angstcultuur op het werk: dit psychologische effect zorgt ervoor dat niemand ingrijpt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest kreeg ooit de volle laag van haar baas. Zelfs de tomaten die ze voor de lunch haalde, waren he-le-maal verkeerd. Waarom grijpen omstanders in zo'n situatie niet in? -
PREMIUM
Kristel (36) is zakenvrouw van het jaar: ‘Klant die ik koffie bracht nam aan dat ik de secretaresse was’
Kristel Groenenboom (36) werd al op haar 23ste directeur van haar vaders containerbedrijf. Nog altijd ziet ze dat vrouwen in technische beroepen in de minderheid zijn, zeker in een topfunctie. Dit zijn de lessen die zij heeft geleerd.Oosterhout -
‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoeveel vinkjes kan jij aankruisen?
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?