Lekker rustig werken met koptelefoon op? Waarom je hem toch beter af kan laten
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: geen last meer van lawaai
‘Hoezo erger jij je niet?’ Mijn vriend staat geïrriteerd naast mijn bureau. We zitten samen op onze werkkamer thuis te werken. Het seizoen van de vallende blaadjes is aangebroken en buiten loeien de eerste bladblazers na een lange zomerslaap. Een geluid waar ik normaalgesproken gillend gek van word. ‘Het is niet belangrijk’, mompel ik terug, zonder mijn ogen van het beeldscherm te halen.
Mijn vriend beent boos weg om woedend de bladblazers de straat uit te staren. Iets wat ik normaalgesproken doe, maar ik heb net trucs gelezen over omgaan met hinderlijke geluiden. Vooral nu iedereen weer naar zijn werk mag, is de wereld weer een stuk lawaaiiger. Ineens lijken er constant vliegtuigen en helikopters over ons huis te komen, zijn alle buren aan het klussen en dringt het autolawaai van een doorgaande weg verderop tot diep in ons huis.
Als te veel geluid pijn doet
Veel mensen kunnen deze geluiden prima buitensluiten, maar voor mensen met tinnitus of een overgevoeligheid voor geluid geven ze veel onrust of doen ze zelfs pijn. Helaas ben ik zo iemand.
Zo werkte ik ooit in een pand waarnaast een flat werd gebouwd. Toen na een jaar het bouwproject eindelijk klaar was, was ik ook klaar met die baan. Ik vrees dat de stress van het constante bouwlawaai de doorslag gaf. En wat te denken van die kleine geluidjes die collega’s produceren. Het geratel van de toetsenborden, klikkende pennen, loeiende laptops en krakende schoenen. Of mensen die hard ademen, niezen of wortels eten. Het roept bij sommige mensen zoveel emoties van boosheid, angst en walging op dat er zelfs een naam voor is: misofonie.
Wat te denken van die kleine geluidjes die collega’s produceren. Het geratel van de toetsenborden, klikkende pennen, loeiende laptops en krakende schoenen.
Geluid vermijden of weghalen met een geluidsdempende koptelefoon of oordoppen kan, maar het risico bestaat dat je hierdoor steeds slechter tegen dit soort geluiden kan, menen experts. Staat er dan weer eens een keer een collega een appel te eten naast je, of raast er een heggensnoeier onder je raam, dan kun je er nóg slechter tegen.
Ze raden aan om juist lawaai te leren verdragen. Dus dat is wat ik doe. Ik richt mijn aandacht op mijn adem, laat het geluid voor wat het is en doe er niets mee. Het is onbelangrijk en ongevaarlijk, herhaal ik in mezelf en typ de laatste zinnen van deze column.
Heb jij ook last van geluid?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Belangrijke kennismaking? Waarom je eerst even een kop koffie moet inschenken
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: ‘embodied cognition’. -
Waarom ‘nooit opgeven’ geen goed advies is
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: doorgaan of toch stoppen? -
PREMIUM
Werken bij de Belastingdienst saai? Niet volgens de staatssecretaris: ‘Een van de beste werkgevers’
Het imago van de Belastingdienst is niet best. De Toeslagenaffaire, ict-problemen, personeelstekorten en telefoontjes van duizenden burgers die niet worden beantwoord, helpen ook niet echt. Maar volgens staatssecretaris Marnix van Rij gaat het al een stuk beter. Hij probeert op onderwijsinstellingen jongeren te enthousiasmeren voor het vak. ,,De Belastingdienst is een van de topwerkgevers van Nederland.’’ -
‘Ik heb helemaal niet gemist dat vage collega’s in mijn nek hijgen bij het koffieapparaat’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het einde van de 1,5 meterregel.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
wat doet een...
‘Ik wist dat de wereld zou veranderen door de komst van internet, daar wilde ik graag een rol in spelen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Jan-Willem Wesselink (49) is kwartiermaker bij de Future City Foundation in Amersfoort. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer