Man trekt op werkvloer broekje van vrouwelijke collega omlaag: ‘Dit vergeet zij nooit meer’
ontslagzaakMidden op de werkvloer een kort broekje van een collega naar beneden trekken? Geen ‘onschuldige grap’, maar ernstig grensoverschrijdend gedrag, zo oordeelt de rechter in een spraakmakende ontslagzaak. Het contract van een medewerker van de Limburgse autoproducent VDL Nedcar blijkt na onderzoek terecht ontbonden.
Op een zomerse dag trok de 41-jarige medewerker vorig jaar ‘bij wijze van grap’ de korte broek van zijn vrouwelijke collega naar beneden. De vrouw kwam hierdoor met haar blote billen op de werkvloer te staan, in het bijzijn van collega’s. Zij reageerde daarop ontzettend geschrokken, schaamde zich kapot en moest huilen. Een dag later bood de man zijn excuses aan. Hij gaf aan dat het een slechte grap was en dat er verder niets achter zat.
Vaker grove grappen
Het kwaad was echter al geschied. Volgens Nedcar was er een onhoudbare situatie ontstaan.De medewerker werd op staande voet ontslagen, omdat het bedrijf niet de indruk wil wekken dat dit gedrag getolereerd wordt. Vanaf dat moment kreeg de man, die bijna 5 jaar in dienst was, geen loon meer uitbetaald. De man vond ontslag op staande voet een te zware maatregel en stapte naar de rechter. Zo zou hij makkelijk naar een andere afdeling overgeplaatst kunnen worden, en wordt hij door het verliezen van zijn baan financieel hard geraakt.
In zijn betoog benadrukte de man dat hij werkzaam is in een productiebedrijf. Op zijn afdeling, waar hij samen met collega’s aan de lopende band werkt, zou volgens hem een ‘eigen cultuur met eigen normen en waarden’ bestaan. In die cultuur zouden vaker grove grappen worden gemaakt. Ook leidinggevenden maken zich daar schuldig aan, zegt hij. Het naar beneden trekken van het broekje van zijn collega is volgens hem slechts een voorbeeld van de vele grappen die circuleren. Dit zou ook bij hem wel eens zijn gebeurd.
Daarnaast zou een leidinggevende hem wel eens in zijn kruis hebben gegrepen. Hij zegt dat hij - met die cultuur in het achterhoofd - geen grens heeft overschreden.
Respect
Om vast te stellen of de man de waarheid spreekt, is onderzoek gedaan naar de cultuur binnen Nedcar. Daaruit is gebleken dat elk bewijs voor de door de man beschreven cultuur ontbreekt. Ook de leiding van Nedcar ontkent dat er grappen van die aard worden gemaakt. ‘Maar zelfs als zou blijken dat dergelijke voorvallen vaker hebben plaatsgevonden acht de kantonrechter dat niet relevant voor de beoordeling van deze zaak’, zo oordeelt de rechter in een donderdag gepubliceerd vonnis.
Volgens de rechter toont Nedcar aan dat collega’s elkaar met respect behandelen. Dit zou ook blijken uit een bedrijfstraining, waar de medewerker nota bene aan heeft meegewerkt. Daarnaast herinneren borden in de productiehal met teksten en afbeeldingen aan de gewenste normen en omgangsvormen. De rechter vindt al met al het omlaag trekken van een korte broek van een collega ‘verre van respectvol’, ook in de ‘cultuur van de werkvloer. Wat dat overigens moge zijn.’
Storm in glas water
Volgens de medewerker gaat het om een storm in een glas water. De vrouwelijke collega zou juist hebben moeten lachen om de grap. Nedcar ontkent dit en zegt dat de vrouw, die inmiddels niet meer bij het bedrijf werkt, echt hevig ontdaan was. De rechter oordeelt dat hier geen sprake is van een onschuldige grap. ‘Dat is een situatie die zij nooit meer zal vergeten, niet in de laatste plaats omdat zij zal bedenken dat ook de collega’s die daar getuigen van waren dit niet snel zullen vergeten. De kans dat zij nog (heel) lang slachtoffer blijft van deze ‘grap’ is daarom groot’, oordeelt de rechter.
Dat de man in de schulden zit en de rekeningen ziet oplopen, doet niets af aan de uitspraak. De rechter constateert dat een groot gedeelte van die schulden verkeersboetes betreffen die zijn verhoogd doordat hij niet tijdig had betaald. Hetzelfde geldt voor voor onbetaalde zorgpremies. Deze schulden zijn ontstaan toen de man onder contract stond bij Nedcar. Dat heeft dus niets met het ontslag te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
PREMIUMSalaris
‘Ik kan wel meer salaris gaan vragen, maar dan komt de rest ook en houdt mijn baas niks over’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Fabian (47) werkt als loodgieter. Hij werkt vooral in de woningbouw en doet alles van riolering tot dak. Denk aan het onderhouden, aanleggen en repareren van sanitaire voorzieningen, waterleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUM
Dit hippe hotel zonder personeel is nú al helemaal volgeboekt: ‘We komen lakens tekort’
Afgelopen maand is urban hotel Moloko geopend in de oude Melkhal in Enschede. Een volledig digitaal hotel, zónder personeel. De kinderziektes zijn er inmiddels uit, de eerste bezoekers zitten erin. „Leg maar eens uit aan iemand die digitaal niet zo handig is wat swipen is”, aldus Harald Droste.Enschede, Tubbergen -
PREMIUMloonkloof
Gelijke functie, gelijk salaris: straks moet baas bewijzen dat man en vrouw hetzelfde verdienen
Kent u dat gevoel dat u minder verdient dan collega’s die hetzelfde werk doen? Maar ja, moeilijk te bewijzen. Dat laatste gaat veranderen: binnenkort is het aan de werkgever om aan te tonen dat hij gelijke functies gelijk beloont.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
PREMIUMColumn
Marleen barstte spontaan in huilen uit: ‘Naar die vaste baan kon ik wel fluiten, dacht ik’
Marleen (53) raakte als mantelzorger totaal overbelast, maar dankzij haar werkgever groeide daar iets moois uit. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt en geeft raad. -
column
Makkelijker nieuwe dingen aanleren? Train je ‘lefspier’
Verandering, daar houden onze hersenen niet zo van. Ze schieten in de weerstand als je bijvoorbeeld nieuwe, goede gewoontes aan wil leren. Gedragspsycholoog Chantal van der Leest weet hoe je je brein voorbij die horde van ongemak helpt.