Meer fouten ontdekt op loonstrook door corona: ‘Belangrijk om alles goed te checken’
Sinds de coronacrisis worden er meer fouten ontdekt op het loonstrookje, blijkt uit nieuw onderzoek van salarisverwerker ADP. Verplichte vakantiedagen, loonoffers en het afschaffen van reiskosten hebben de salarisadministratie behoorlijk in de war geschopt. En dat heeft direct impact op het nettosalaris.
Sinds het uitbreken van de coronacrisis controleert bijna de helft van de werknemers, van over de hele wereld, nauwkeuriger zijn of haar loonstrookje. Ze willen zien of alles goed is berekend en uitbetaald. In Nederland geldt dat voor één op de drie werknemers, volgens de salarisverwerker.
Volgens Dik van Leeuwerden, producteigenaar Wet- en regelgeving bij ADP Nederland, is dat best logisch. ,,Er was veel twijfel of mensen hun baan konden behouden. Als je je zorgen maakt hierover, dan ben je ook meer met geld bezig. Het kan zomaar zijn dat je dadelijk veel minder te besteden hebt.”
Netto minder salaris
Doordat meer mensen hun loonstrook goed checken, komen er ook meer fouten aan het licht, ziet ADP. Maar dat is niet de enige reden waarom er meer foutjes ontdekt worden.
Er is tijdens de coronacrisis bij veel organisaties het een en ander veranderd op het gebied van uitbetaling, legt Van Leeuwerden uit. ,,De crisis had in veel gevallen direct effect op de loonstrook. Zo werden verplichte vrije dagen tegen een lager bedrag uitbetaald, er werden loonoffers gevraagd en mensen konden minder uren maken. Daarnaast hebben veel bedrijven de betaling van de reiskosten stopgezet. Dat resulteerde allemaal in een lager bedrag op de bankrekening.”
Uit het onderzoek van ADP blijkt dat salarisadministrateurs en hr-medewerkers door deze veranderingen ruim 60 procent meer vragen kregen over het loonstrookje. Van Leeuwerden snapt dit wel, het loonstrookje is voor veel mensen al ingewikkeld genoeg. ,,Voor mij is het gesneden koek, maar ik kan me voorstellen dat het salarisstrookje door al die cijfertjes en afkortingen voor vele mensen onleesbaar wordt.”
Vaak worden zaken als een fout gezien, maar kloppen ze wel als je het reglement erbij pakt.
Extra uitleg
Het is volgens Van Leeuwerden overigens niet altijd zo dat een ‘fout’ op de salarisstrook ook daadwerkelijk een fout is. Soms hebben medewerkers niet door dat de wet- en regelgeving is aangepast of vergoedingen zijn gewijzigd. Ook worden de belastingtarieven jaarlijks in januari aangepast, wat effect heeft op het nettoloon. ,,Vaak worden zaken als fout gezien, maar kloppen ze wel als je het regelement erbij pakt.”
Daarom is het ontzettend belangrijk dat de loonstrook goed wordt uitgelegd, zegt Van Leeuwerden. ,,Veel werkgevers doen dit gelukkig wel. Al is het niet altijd eenvoudig. Sommige dingen kun je niet simpeler verwoorden vanwege de juridische uitlegbaarheid. Maar uitleg over reiskosten kan bijvoorbeeld wel in Jip-en-Janneke-taal.”
Zonde
Door een goede uitleg zullen werknemers zich ook eerder in hun loonstrook verdiepen, aldus Van Leeuwerden. ,,Een hoop drempels worden dan weggenomen, maar ik snap dat je niet iedere maand je loonstrookje gaat uitpluizen. Ik doe dat zelf ook niet.” Vroeger deed hij het wel vaker, maar toen viel de salarisstrook nog maandelijks op de deurmat. ,,Nu kost het meer moeite, omdat je eerst in een digitale omgeving moet inloggen.”
Als je erachter komt dat er iets niet klopt in de loonstrook, adviseert Van Leeuwerden om zo snel mogelijk naar de hr-afdeling of salarisadministratie te gaan. ,,Het gaat vaak mis in het brutobedrag. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk achterheen te gaan, want op dit bedrag wordt ook je uitkering gebaseerd. Dus als je mogelijk je baan kwijt raakt, dan krijg je minder geld uitgekeerd. En dat is zonde. Kaart het dus meteen aan, want hoe meer tijd er overheen gaat, hoe groter de bedragen worden die je mist.”
Met deze tips loop je geen salaris meer mis
1. Check je loonstrook regelmatig, ook al vind je het niet interessant. Misschien kloppen dingen niet en krijg jij daardoor minder uitbetaald.
2. Controleer of de afspraken die gemaakt zijn inderdaad terug te vinden zijn op je loonstrookje. Als je een brutoloon van 3200 euro hebt afgesproken, dan moet het zwart op wit staan. En krijg je die 28 vakantiedagen inderdaad? Of die 100 procent uitbetaling bij ziekte?
3. Als je niet helemaal snapt wat er op je loonstrook staat, vraag om hulp. Stap bijvoorbeeld naar een expert toe, zoals een hr-medewerker of een salarisadministrateur.
4. Onderneem zo snel mogelijk actie, als je denkt dat je deze maand geld hebt misgelopen of dat er iets niet klopt met de vakantiedagen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de bedragen worden en hoe lastiger het wordt om het aan te kaarten.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Bedrijven kampen met personeelstekort, maar laten mensen met beperking links liggen: dat kan anders
Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van voldoende werknemers, terwijl een grote groep potentiële werknemers niet wordt benut. Dat moet anders, vinden ondernemers Anouk en Sven. -
Arjen had een overlevingskans van 2 procent, na wonderbaarlijk herstel leeft hij nu zijn droom
Nederland vaarwel zeggen voor een eigen bedrijf in het buitenland: Lenja te Velde (54) en haar partner Arjen van Weeghel (55) namen die stap na een bijzondere moeilijke periode in hun leven. Arjen kreeg begin 2022 een longembolie waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. Toen hij bijkwam uit zijn coma, wist hij wat hij wilde: wijnboer worden. Inmiddels runnen de twee een wijnboerderij in Italië.
-
PREMIUMAan het werk
De recruiter verbrak de verbinding, Tineke bleef verbouwereerd achter
De arbeidsmarkt is net een spel van jagen en verzamelen, maar dat proces zijn we verleerd. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en probeert samen met Tineke die uitdaging aan te gaan. -
-
-
PREMIUMde dag van...
Een trouwjurk voor je hond? Natasja verkoopt kleding voor huisdieren: ‘Maar ik maak het niet te gek’
Natasja Dolleman uit Woerden zocht in 2004 naar artikelen voor haar twee keeshonden. Sindsdien heeft ze een webshop met dierenbenodigdheden en bestaat haar assortiment voor een groot deel uit kleding. Ze vindt dat het niet te gek moet worden; haar eigen chihuahua Chico moet wel gewoon hond kunnen zijn. -
Bruto- en nettosalaris, hoe zit dat precies?
Iedereen die ooit een loonstrookje heeft ontvangen, heeft ermee te maken gehad: het verschil tussen bruto- en nettoloon. Maar wat bepaalt hoeveel er van jouw brutoloon wordt ingehouden door de werkgever? En wat gaat er gebeuren in het nieuwe jaar?