Met je partner aan het thuiswerken? Zo blijft het gezellig
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: geweldloos communiceren.
Delen per e-mail
Een deur die te hard wordt dichtgeslagen. Een luid telefoongesprek wanneer jij je écht even moet concentreren. Je partner die vragen komt stellen over de plannen voor het avondeten en niet doorheeft dat je net in een belangrijke vergadering zit. Voor hen die inmiddels al bijna een jaar samen thuiswerken, zitten irritaties in een klein hoekje. We redden het wel, maar van harte gaat het vaak niet. Onze minister van coronazaken mag dan graag zeggen dat er ‘licht aan het einde van de tunnel’ te zien is, voor veel thuiswerkende koppels en gezinnen is het nog verdomd donker.
BV Gezin
Als thuiswerker ben je werknemer, docent, klusjesmens, chef-kok en sociaal werker in één. Je partner is niet alleen je lief, maar ook de mede-manager in de BV Gezin. De hele operatie van het thuisbedrijf draaiende houden, dat gaat niet zonder slag of stoot. Irritaties horen daarbij, dat is niet anders. Het is wel zaak om die ergernissen te ontzenuwen voor ze gaan etteren. Bouwen die irritaties zich op zonder dat je er iets mee doet, dan word je immers steeds licht ontvlambaarder. De ander hoeft dan maar in je buurt verkeerd te ádemen, en je ontsteekt al in woede. Niet echt gezond voor de relatie.
De methode van geweldloze communicatie is helaas niet foolproof. Het voorkomt niet alle ruzies
Om te zorgen dat deze huis-tuin-en-keukenconflicten niet escaleren, kun je gebruikmaken van geweldloze communicatie, de methode van psycholoog Marshall Rosenberg. Deze techniek is heel geschikt om de dagelijkse ergernissen bespreekbaar te maken, zonder dat de ander meteen op de achterste benen staat. De vereenvoudigde versie werkt ongeveer zo:
1. Benoem een waarneming op een zo objectief mogelijke manier. Bijvoorbeeld: ,,Het valt me op dat je terwijl we zitten te eten, met je telefoon bezig bent.”
2. Benoem het gevoel dat je ervan krijgt - en houd dit dichtbij jezelf. ,,Ik merk dat ik daar geïrriteerd van word.”
3. Benoem een behoefte die voor jou achter dat gevoel ligt. Dit maakt namelijk duidelijk waarom dit voor jou een belangrijk punt is: ,,Ik zou graag willen dat we tijdens het eten aandacht hebben voor elkaar.”
4. Doe een (concreet) verzoek aan de ander, iets wat voor jou de situatie beter zou maken: ,,Zouden we tijdens onze gezamenlijke maaltijden allebei onze telefoons weg kunnen leggen?” De ander kan ervoor kiezen om hieraan gehoor te geven (of niet).
De methode van geweldloze communicatie is helaas niet foolproof en voorkomt niet alle ruzies. Het maakt de kans erop wel kleiner. Alle beetjes helpen om ongeschonden aan het einde van die lange donkere tunnel te geraken.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Laten we stoppen met het woord ‘wappie’ rond te strooien, betoogde Thijs eerder op deze site. In deze video legt hij uit waarom:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
‘Onnodig overleggen is werkirritatie nummer één. Dit doe je eraan’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vergaderleed -
Winst daalt met 50 procent: Rabobank schrapt circa 5000 banen
De Rabobank is van plan om de komende vijf jaar het aantal medewerkers met gemiddeld 1000 fte per jaar te laten dalen. Het aantal gedwongen ontslagen wil de bank beperken door reguliere uitstroom, vermindering van externe fte's en herplaatsing binnen het bedrijf. -
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon. -
PREMIUM
‘Stop de vergaderterrorist’: zo voorkom je saaie, eindeloze meetings
Niet veel werkenden zullen zeggen dat ze gelukkig worden van vergaderen, maar volgens Rik Nijkamp, Ernst van Dam en Bart Groenewoud kan het echt. De auteurs van het boek Vergader jezelf gelukkig helpen bedrijven hun vergaderingen productiever en vooral plezieriger te maken.
-
Zo zorg je dat collega’s hun afspraken wél nakomen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: afspraken nakomen. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
video
‘Laten we stoppen het woord ‘wappie’ rond te strooien’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: wappies