Nieuwe werktrend: dit kan career cushioning jou volgens experts opleveren
Ben je nog tevreden met je baan, maar kijk je wel verder naar andere carrièremogelijkheden? Dan ben je bezig met career cushioning, oftewel carrièredemping. Je onderzoekt een volgende stap in je carrière, voor het geval je je huidige baan verliest. Maar is dat wel zo slim?
De term career cushioning stamt uit de datingwereld. Cushioning wordt namelijk toegepast door mensen die niet zeker zijn van hun huidige relatie. Ze houden een plan B (of C) achter de hand, mocht plan A niet werken. Deze back-up zorgt ervoor dat de break-up niet zo hard aankomt en je snel weer door kan met je leven.
Werknemers in Amerika en Engeland hebben deze term overgenomen en toegepast op hun loopbaan. Bij career cushioning ben je nog tevreden met je huidige baan, maar zorg je wel voor een back-upplan. Mocht je geen contractverlenging krijgen of gaat de werkgever failliet? Dan heb je altijd nog een carrièreplan om op terug te vallen.
In de Engelstalige landen is het nu een trend op LinkedIn, mede vanwege de massaontslagen bij bedrijven zoals Twitter, Facebook en WhatsApp. Bij Twitter wil eigenaar Elon Musk waarschijnlijk 3700 van de 7500 personeelsleden ontslaan. Bij Meta (het moederbedrijf van WhatsApp en Facebook) verdwijnen er mogelijk 11.000 banen. Werknemers zijn dus op zoek naar zekerheid in deze onzekere tijd, wat uitgroeit tot de trend career cushioning.
Lees ook bij intermediair: Hoe kan ik achterhalen wat mijn ambities zijn?
Career cushioning maakt je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt
Bij career cushioning volg je bijvoorbeeld verschillende opleidingen en cursussen om aantrekkelijk te blijven voor andere werkgevers, houd je de vacatures in de gaten en voer je netwerkgesprekken. ,,Dit is niet nieuw. Vroeger heette het ‘werken aan je employability’, oftewel je inzetbaarheid”, zegt Carien Karsten, psychotherapeut en coach. ,,Het is heel slim om te doen.”
Zeker in deze tijd, legt Karsten uit. ,,Mensen blijven niet meer veertig jaar bij dezelfde werkgever. Ze staan nu veel meer open voor andere opties en zijn flexibeler geworden in het maken van keuzes. Daar is career cushioning een perfect voorbeeld van. Het zorgt ervoor dat je verder kijkt en niet stil blijft staan in de loopbaan. Dat is zonde.”
Loopbaancoach Jessica den Ouden is het hier mee eens, maar vindt het idee achter career cushioning te negatief. ,,Je bent te veel bezig met een doemscenario waarin je mogelijk je baan gaat verliezen. Je kan het ook positief benaderen en je gewoon richten op jezelf en je ontwikkeling. Aan je loopbaan werken kan altijd, ook als je nog tevreden bent met je huidige baan.”
Je moet de veiligheid loslaten en een risico nemen
Sta stil bij je kansen op de arbeidsmarkt
In Nederland is het ook een stuk moeilijker om te worden ontslagen, in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika. De werknemer wordt goed door de wet beschermd. ,,Maar je loopbaan kan altijd veranderen. Bij career cushioning is het goed dat je hier bewust van wordt”, zegt Den Ouden. Maar hoe moet je dit dan aanpakken? ,,Stel jezelf de volgende vragen: Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt? Wat kan je nog leren en hoe blijf je blij in je huidige baan? De antwoorden helpen je om meer richting te geven aan je wensen en hoe je die waar kan maken in je loopbaan.”
Je hoeft ook niet direct een volledige carrièreswitch te maken bij career cushioning, vertelt Karsten. ,,Soms kan je er ook voor kiezen om vier dagen per week te blijven werken in je huidige baan en één dag in je loopbaan te investeren. Je kan dan een deeltijdstudie volgen, maar ook tijd investeren in je hobby of vrijwilligerswerk. Je ontdekt dan vanzelf waar je energie van krijgt, zonder dat je te veel druk op jezelf legt.”
Veiligheid in je baan loslaten en risico’s nemen
Toch zit er wel een wat spannende eigenschap aan career cushioning. ,,Je moet de veiligheid loslaten en een risico nemen”, zegt Karsten. Het is een kwestie van durven om het vertrouwde - je huidige baan - eventueel los te laten. ,,Maar als je iets echt graag wil, dan komt het wel goed. De grootste beloning komt van iets waar je onzeker over bent, maar wat uiteindelijk toch lukt. Het geeft je meer zelfvertrouwen en je krijgt veel meer plezier in je werk.”
Maar voordat het zelfvertrouwen komt, moet je eerst ontdekken wat je echt wil, benadrukt Den Ouden. ,,Investeer hierin. Misschien via career cushioning, of gewoon het uitstippelen van je loopbaan. Je hoeft niet direct een plan B klaar te hebben, maar investeer vooral in jezelf. Stilstaan is nooit goed.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Trend op TikTok
Het absoluut minimale doen op werk: ‘quiet quitting’ populair onder jongeren
Je laptop om 17.00 uur dichtklappen, alleen je toegewezen taken uitvoeren en meer tijd doorbrengen met je familie. De nieuwe werktrend quiet quitting lijkt een ideale oplossing tegen een burn-out. Toch raden experts het volgen van de trend niet aan. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
video
‘Waarom denken we altijd maar aan hoog, hoger, hoogst en aan zoveel mogelijk geld?’
Leraar, schrijver, columnist, spreker en bestuurder. Het is een korte samenvatting van Merel van Vroonhoven. De oud-topbestuurder weet als geen ander hoe het is om je hart te volgen op de arbeidsmarkt. ,,Je bent nooit te oud om een andere afslag te nemen.” -
column
Waarom van gedachten veranderen zo lastig is
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: je mening bijstellen -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
column
‘Quiet quitting’ klinkt leuk, maar is het in Nederland wel echt nodig?
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: quiet quitting -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.