Santousha: ‘Ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Santousha (33) werkt sinds drie jaar voor zichzelf als online marketeer. Ze werkt tussen de twintig en dertig uur.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Mijn omzet per maand komt neer op 7500 euro en mijn kosten zijn heel laag, zo’n 500 euro. Hier moet alleen nog m’n inkomstenbelasting vanaf. Aan salaris betaal ik mezelf 2500 euro uit.”
Blij mee?
,,Ja, want ik heb zelf m’n salaris mogen bepalen. Ik heb rekening gehouden met wat ik nodig heb en met wat ik zou verdienen als ik nog steeds in loondienst was.”
Waarom ben je voor jezelf begonnen?
,,Ik heb zo’n acht jaar gewerkt in loondienst en ik was toe aan iets nieuws. Ik wilde meer vrijheid en vooral locatievrijheid. Ik besloot: ik heb veel werkervaring, ik kan goed zelfstandig werken, ik ken het vak door en door en nu wil ik m’n laptop pakken en werken waar en met wie ik wil. In loondienst heb je quota’s die je moet bereiken en soms werken met een type klanten dat niet bij je past. Als freelancer kan ik echt aan de slag gaan met bedrijven die bij me passen. Het zijn meestal bedrijven met groeiambities en ik kijk ook veel meer naar de persoonlijkheid van iemand. Ik doe daarom ook een intake.”
Verdiende je dit bedrag al vanaf het begin?
,,Ik verdiende in de eerste maand dat ik begon 5500 euro. Wel heb ik vanaf het begin ditzelfde salaris aan mezelf uitbetaald.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Wil je groeien?
,,Ik wil mijn team uitbreiden. Hoofddoel is minder uitvoerend werk in mijn bedrijf. Dus ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen. Want ik ben tevreden met wat ik verdien. Ik kan sparen en in een mindere maand kan ik mezelf goed uitbetalen. Ik heb geen doel dat ik binnen zoveel maanden 10.000 euro wil verdienen. Voor mij was het geld nooit echt het doel, maar de vrijheid was en is voor mij belangrijker. Ik heb nu twee stagiaires en een assistent die mij helpen. Ik sta op het punt om meer freelancers in te huren, want het gaat best hard, vooral in mijn branche. Bedrijven en winkels gaan steeds meer online. De hele coronasituatie heeft m’n bedrijf een extra boost gegeven.”
Zou je ooit weer in vaste dienst willen?
,,Never say never. Een goed aanbod zou ik wel pakken. Niet dat ik op zoek ben. Ik geniet van de vrijheid.”
Wat maakt het dat die vrijheid het hoogste doel is?
,,Ik denk dat het komt door m’n opvoeding, die was vrij streng. Op een gegeven moment kwam ik op een punt waar ik mezelf afvroeg: doe ik wat er van me verwacht wordt of wat mij echt blij maakt? Ik kies voor m’n plezier en volg mijn gevoel.”
Ik kies voor m’n plezier en volg mijn gevoel
Ben je bezig met je pensioen?
,,Ik ben recent begonnen met pensioensparen via een bank en ik ben ook aan het kijken naar beleggen. Ik zou heel blij zijn als ik eerder kan stoppen met werk. Nu heb ik 55 jaar in mijn hoofd. Dus nog twintig jaar kan ik werken.”
Weet je wat je concullega’s verdienen?
,,Volgens mij liggen de salarissen tussen de 2000 en 3000 euro bruto. Bij ondernemers verschilt het echt. Daar heb ik geen gesprekken over. Iedereen werkt anders.”
Verdient Santousha genoeg?
Leeftijd: 33
Aantal jaar werkervaring: 9
Aantal werkzame uren per week: 30
Opleiding: HBO
Functie: Online marketeer
Branche: Marketing
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 2032 euro bruto. ,,Met zo’n bedrag maak je veel overuren, heb je weinig bonussen en heel veel deadlines. Er wordt veel van je gevraagd. Dus tot nu toe ben ik content met de keuzes die ik heb gemaakt.”
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
.
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondernemer Thomas (21) weet precies wat Nederland nú wil kopen: ‘Als kind had ik al handeltjes’
Eerst kwam er een run op mondkapjes en deze zomer wilde iedereen een webcam. Voor Thomas Prinsen (21) uit Leusden is het de uitdaging om het gouden product te vinden én groot in te kopen. ,,Als kind verkocht ik al waterballonnen op het schoolplein.” -
Nooit een studie afgemaakt, toch succesvol: 'Men vraagt eerder naar je laatste baan dan naar je diploma’
Elk jaar verlaten duizenden jongeren hun mbo-, hbo- of wo-studie zonder diploma op zak. Wat zijn de gevolgen voor de baankansen op de lange termijn: is het zonder diploma lastiger een (goedbetaalde) baan te vinden? -
Gevangenis moet 600 sloten veranderen door één WhatsApp-foto van stagiair
Een enkel WhatsApp-berichtje kostte niet alleen een stagiair in de gevangenis van Heidering nabij Berlijn zijn baan. Mogelijk moet hij ook nog eens 50.000 euro aan schadevergoeding betalen. -
Salaris
Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende. -
Zo helpt Google werknemers de coronacrisis door: ‘Focus op veerkracht’
De coronacrisis bezorgt werknemers wereldwijd uitdagingen. Hoe kun je hen het beste helpen? Misschien kunnen we wat leren van topsporters, dacht Lauren Whitt van Google. Zelf sportte ze op hoog niveau en verdiepte ze zich in mentale weerbaarheid en sport. Deze kennis zet ze bij Google in om het personeel mentaal fit te houden.
-
Salaris
‘Ik verdien nu 1000 euro bruto meer dan tien jaar geleden. En de groei is er nog niet uit’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Paul (37) werkt 40 uur in de week als transportplanner. -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen. -
Succespitch bij Dragons' Den bezorgt Julian ware run op slaaprobot
Liefst 976.000 mensen schakelden donderdagavond naar WNL op NPO 1 om de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Dragons’ Den te kijken. Zij zagen deelnemer Julian Jagtenberg een strakke pitch geven over zijn innovatieve slaaprobot die een einde moet maken aan slapeloosheid. Investeerders Pieter Schoen en Michel Perridon wilden samen 2 miljoen euro steken in zijn scale-up Somnox. ,,Sindsdien is het gekkenhuis bij ons.”