Starter heeft luxepositie door krapte: ‘De rollen zijn omgedraaid, werkgevers moeten zichzelf verkopen’
De banen liggen voor het oprapen. Daar profiteert ook de beginnende werknemer van. Werkgevers zitten zo in de rats dat werkervaring niet meer als harde eis wordt gezien. Starters hebben dus een luxepositie en durven daar ook naar te (onder)handelen, blijkt uit nieuw onderzoek van vacaturesite Indeed.
De grote krapte op de arbeidsmarkt maakt de starter een stuk zelfverzekerder, dat laat nieuw onderzoek van vacaturesite Indeed zien onder 654 Nederlanders tussen de 16 en 30 jaar oud die maximaal drie jaar geleden zijn afgestudeerd. 56 procent van de respondenten maakt zich geen zorgen over het vinden van een goede baan, een even groot deel denkt de banen zelfs voor het uitkiezen te hebben.
Volgens Kelly Oude Veldhuis van Indeed weet iedere starter dat de nood onder werkgevers hoog is en dat bedrijven hun vacatures bijna niet gevuld krijgen. ,,Werkgevers gaan in alle hoeken en gaten op zoek naar personeel. Een paar jaar terug was het voor starters een stuk lastiger om aan een baan te komen. Je moest net afgestudeerd zijn, maar wel al werkervaring hebben. De rollen zijn inmiddels omgedraaid, werkgevers moeten zichzelf nu aan hen verkopen. Dat geeft de starter vertrouwen in zijn zoektocht naar een baan.”
Ruimte voor onderhandelen
Daarnaast laat de rondvraag onder starters zien dat ze hun luxepositie benutten in het krijgen van betere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Oude Veldhuis: ,,Bedrijven bieden betere arbeidsvoorwaarden om mensen aan zich te binden, zoals een hoger salaris of extraatjes zoals een fiets van de zaak, maar er is ook nog eens ruimte voor onderhandeling. Ik weet nog dat mijn startsalaris weinig voorstelde, maar het kwam niet in me op om meer te vragen. Door de krapte durven starters dat nu wel.”
Niet alleen op het gebied van salaris wordt er beter onderhandeld. ,,We zien ook dat starters kritischer zijn over het thema werk-privé balans. Salaris staat altijd op één, maar de mogelijkheid om je dag flexibel in te delen of vanuit huis te werken worden steeds belangrijker voor jonge werkzoekenden.”
Coach Marlies van Dam, gespecialiseerd in begeleiding van twintigers en dertigers, ziet ook dat goede secundaire arbeidsvoorwaarden een grotere rol spelen in de keuze voor een baan. ,,De generatie die nu de werkvloer opgaat wil zich blijven ontwikkelen. Ze willen arbeidsvoorwaarden die daar goed bij passen, zoals een ontwikkelbudget.”
Lees ook bij Intermediair: Met deze 15 tips krijg je wél meer salaris
Sneller wisselen
Aan de andere kant ziet Van Dam dat de starters van nu er realistischer instaan en het belang kennen van een vast salaris. ,,Ze hebben al behoorlijk wat meegemaakt en maken nu nog steeds veel mee: de coronacrisis, de economische situatie nu en natuurlijk de klimaatcrisis. Ze weten dat een vast contract heel wat waard is in tijden van crisis en daar kunnen ze vanwege de krapte sneller om vragen.”
Kan een werkgever dat niet bieden, of bevalt een baan om een andere reden niet, dan is de starter zo weg. Bijna 60 procent van de respondenten verwacht door de krappe op de arbeidsmarkt sneller van baan te wisselen. Van Dam heeft haar bedenkingen bij deze ontwikkeling. Is het wel zo positief dat switchen zo makkelijk is omdat de banen voor het oprapen liggen? ,,Als je het vanuit keuzestress bekijkt, iets waar veel jonge mensen last van hebben, is het niet positief. Hoe meer keuzes je hebt, hoe moeilijker het wordt om een keuze te maken.”
Ze weten dat een vast contract heel wat waard is in tijden van crisis en daar kunnen ze vanwege de krapte sneller om vragen
Bekeken vanuit de vele burn-outs en andere mentale problemen waar veel jonge werkenden mee kampen, is de krapte wél iets positiefs, zegt Van Dam. ,,Starters kunnen vanwege die luxepositie makkelijker hun eigen pad kiezen. Ik vind dat te weinig mensen dat nu doen. Dus neem die ruimte en ga op zoek naar een baan die echt bij je past. Ik zou zeggen: gebruik de krapte daarvoor, in plaats van voor het eisen van meer loon.”
Maar switch niet te snel, waarschuwt Van Dam. ,,Werk is niet altijd leuk. Als je uit onvrede meteen naar een volgende baan gaat, zal je misschien tegen hetzelfde aanlopen in die nieuwe functie. Ik geef altijd het advies om ook te kijken naar hoe je het zelf leuker kunt maken.”
Hogere prestatiedruk
Maar zoals het altijd gaat: na goede tijden komen ook weer slechte tijden. Uiteindelijk zal de vraag naar personeel weer afnemen, zegt Oude Veldhuis. ,,Maar we verwachten wel dat de krapte nog even aanhoudt. De werkgever blijft aan zet.”
Voorlopig hebben starters dus nog niets te vrezen. Ruim 40 procent van de respondenten uit het onderzoek verwacht niet dat de economische onrust roet in het eten zal gooien. Voorlopig blijven ze nog wel even onderhandelen, verwacht Oude Veldhuis.
Daar wil Van Dam nog wel graag een kanttekening bij plaatsen: ,,Onderhandelen is goed. Maar ik vraag me wel af of het niet zorgt voor nog een hogere prestatiedruk. Als je sterk onderhandelt, verwacht een organisatie ook wat van je. Je moet dat dan wel waar zien te maken.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMpersoneelstekort
Bij dit bedrijf kun je zónder sollicitatiegesprek aan de slag: ‘Best spannend’
Een baan zonder sollicitatiegesprek, gewoon iemand aannemen die bij je wil komen werken: het heet ‘open hiring’ en is komen overwaaien uit Amerika. Ontstaan uit idealisme om mensen een kans te geven, maar nu omarmd door bedrijven die wanhopig op zoek zijn naar medewerkers. -
PREMIUM
Vader Eric runt café, rijdt op de taxi en heeft gezin van vier kinderen: ‘Ik werk 70 uur per week’
De inzamelingsactie die dochter Shannon (19) vorig jaar opzette om haar vader te helpen de rekeningen te kunnen betalen tijdens de corona-sluitingen, heeft het café van Eric Belluz gered. Een jaar later wordt hij nog steeds geconfronteerd met hoge energierekeningen, maar Eric blijft positief. ,,Ik blijf keihard werken.’’ -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Zzp’en razend populair om ‘vrijheid’, maar wat zijn de nadelen?
Steeds meer mensen verkiezen het bestaan als zzp’er boven een baan in loondienst, blijkt uit recente cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Vooral jongeren zijn liever eigen baas. Voordelen als vrijheid en flexibiliteit krijgen veel aandacht. Maar hoe zit het met de nadelen?
-
Aanvalsplan: zet robots en buitenlandse vaklui in om tekort aan technici weg te werken
Meer mensen voor de techniek, bouw en energie laten kiezen en behouden, verregaande robotisering van de industrie en extra inzet van tijdelijke vakkrachten van buiten de EU. Met deze ingrepen moeten de tekorten aan technici tot en met 2030 volledig verdampen, staat in een nieuw aanvalsplan. -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.”