Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Ik verdien netto 1477 euro per maand. Bruto is het 1645 euro.”
Blij mee?
,,Ja, want ik heb sinds januari salarisverhoging gekregen. Dat komt omdat we meer subsidie hebben gekregen en we hebben meer eigen inkomsten. Ook verdien ik nu meer vanwege de invoering van de Fair Practice Code. Dat houdt in dat mensen die werkzaam zijn in de kunst- en cultuursector eerlijk krijgen betaald voor hun werk. In 2013 is er enorm bezuinigd in deze branche en omdat het werk toch gedaan moest worden werden mensen minder uitbetaald. Vanuit de overheid is eindelijk gezien dat iedereen zwaar onderbetaald werd voor ervaring en opleiding.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Hoeveel ben je meer gaan verdienen?
,,Ik verdiende eerst 1050 netto en toen had ik ook een andere baan erbij als freelance communicatiemedewerker. Ik ben 400 euro netto omhoog gegaan per maand, met een halve dag extra werken per week erbij. Ik heb die andere baan opgezegd, zodat ik meer tijd kan besteden aan muziek maken.”
Heb je een financieel doel met je muziek?
,,Ik vind het leuk om er nu meer tijd in te steken en het zou leuk zijn als ik er wat mee zou kunnen verdienen aan optredens, maar als ik er niks mee zou verdienen dan zou ik het ook doen.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, eigenlijk niet. Als je bij een instelling als deze gaat werken dan weet je dat het geld er gewoon niet is. Toen ik er ging werken was de helft van het personeel ontslagen vanwege de bezuinigingen en had de directeur al salaris ingeleverd, zodat iedereen betaald kon krijgen.”
Ik heb geprobeerd om voor corporate te werken, maar dat kon ik helemaal niet aan
Ooit bedacht om in een andere branche aan de slag te gaan?
,,Ik heb geprobeerd om voor corporate te werken, maar dat kon ik helemaal niet aan. Dat hele strakke in pak en iedereen op dezelfde tijd beginnen. Ik zou het dubbele kunnen verdienen van wat ik nu krijg, maar ik spendeer veel liever mijn tijd met m’n vriendin en hond, dan op een kantoor waar ik het niet naar mijn zin heb.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Vijf weken vakantie per jaar, vakantiegeld, pensioenopbouw en dat soort dingen. Zaken als opleidingsbudget zijn niet contractueel vastgelegd. Maar als je nu met het thuiswerken een andere laptop nodig hebt of een betere stoel, dan kun je dat vragen en wordt het geregeld.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik weet het niet van al mijn collega’s, maar weet wel dat er weinig verschil is. Dat zelfs de directeur niet veel meer verdient dan de rest van het personeel.”
Verdient Steffan genoeg?
Leeftijd: 34
Aantal jaar werkervaring: 8
Aantal werkzame uren per week: 25
Opleiding: universitaire master
Functie: communicatie
Branche: kunst (maar dat wordt niet vermeld dus gekozen voor ‘overig’)
Aantal werknemers: 14
Vestigingsland hoofdkantoor: Nederland
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2033 euro bruto. ,,Ik wist dat het nu goed zit. Ik heb wel vijf jaar voor een lager inkomen gewerkt, maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Als je nu ook nog fair beloond wordt, dan kun je alleen maar tevreden zijn.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van bomvolle zalen naar bouwplaats: operazanger Martijn maakte door corona bijzondere carrièreswitch
Martijn Cornet, operazanger bij de Amersfoortse Holland Opera, werkte een klein half jaar noodgedwongen in de bouw. ,,Geweldig om te doen, maar wel erg zwaar. ’s Avonds om half negen lag ik compleet gevloerd in bed.” Zijn zangcarrière blijkt beter te combineren met lesgeven op een basisschool. -
PREMIUM
Bas begon als marktkoopman, nu voorziet hij Europa van tassen: ‘Gewoon je boerenverstand gebruiken’
Toen Bas Duifhuizen (51) achttien jaar was verkocht hij samen met zijn broer Kees lederwaren op de markt, nu voorziet hij met zijn familiebedrijf Dugros vanuit de Hoeksche Waard heel Europa van tassen. ‘Gewoon je boerenverstand gebruiken en hard werken.’ -
Op zoek naar werk? Deze vier beroepsgroepen zijn ook nu kansrijk
In sectoren als de horeca, toerisme en cultuur is er momenteel minder werk voor handen. Gelukkig zijn er ook beroepsgroepen die zowel voor de korte als de lange termijn staan te springen om nieuwe mensen. In welke banen maak je de meeste kans, en wat heb je daarvoor nodig? Nationale Vacaturebank zet het voor je op een rijtje. -
PREMIUM
Meisje (15) moet volgens woeste vader gratis werken, Jumbo voelt zich ‘aan schandpaal genageld’
Wel werken, maar niet betaald krijgen: dat overkomt de 15-jarige dochter van Arjan van de Groep in de lokale supermarkt in Aalten. Hij is woedend. ,,Belachelijk, dit is puur onrecht”, zegt hij. -
Salaris
Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende.
-
Met knikkende knieën naar je beoordelingsgesprek? ‘Draai het eens om’
Gaat alles op het werk z’n gangetje, maar is je werkplezier tanende? Dat hoeft nog niet te betekenen dat je op moet stappen, stelt Evert Hatzmann, auteur van Houd je Feedback! In zes stappen helpt hij je duidelijk te krijgen wat jij nodig hebt voor meer werkgeluk en hoe je je werkgever aan boord krijgt. -
CNV: Vraag om loonsverhoging bij vrouwen minder vaak gehonoreerd dan bij mannen
Mannen die om loonsverhoging vragen, krijgen dat vaker toegekend dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 3300 leden. Directeur Piet Fortuin noemt die uitkomst 'niet verrassend', maar wat in zijn ogen wél opvallend is, is dat mannen ook vaker om een loonsverhoging vragen dan vrouwen. -
Salaris
Santousha: ‘Ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Santousha (33) werkt sinds drie jaar voor zichzelf als online marketeer. Ze werkt tussen de twintig en dertig uur.