Transportbedrijf ontslaat onterecht medewerkster die bang was voor corona: 34.000 euro schadevergoeding
Een transportbedrijf uit Spijkenisse heeft een medewerkster die bang was voor corona op de werkvloer ten onrechte ontslagen. De werkgever liet volgens de rechter het conflict bewust escaleren en moet haar daarom nu ruim 34.000 euro betalen.
Delen per e-mail
De vrouw werkte sinds 2011 voor het transport- en distributiebedrijf in Spijkenisse. Eind juni ontstond er een discussie over thuiswerken, nadat een collega die hersteld was van corona weer op de werkvloer aan de slag zou gaan.
De werkneemster maakte zich zorgen over haar eigen gezondheid en vroeg of het mogelijk was om wat langer thuis te werken om contact met de eerder besmette collega te vermijden. Dat weigerde de werkgever, die stelde dat er volgens de richtlijnen van het RIVM geen risico’s waren en de collega niet meer besmettelijk was.
Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden
Paniekaanvallen
Toen de vrouw de volgende dag aangaf dat zij die avond paniekaanvallen had gehad en daarom toch echt liever thuis wilde blijven werken, werd zij geschorst wegens werkweigering. De medewerkster protesteerde: ,,Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden. Het RIVM adviseert ook nog steeds zoveel mogelijk thuis te werken. Ik heb dus geen werk geweigerd, maar heb juist geprobeerd samen tot een oplossing te komen,’’ aldus de vrouw.
Desondanks liet het transportbedrijf na een gesprek tussen de partijen weten de vrouw te ontslaan. Het bedrijf stapte naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. De Rotterdamse rechter was het echter totaal niet eens met de werkwijze van de werkgever. Volgens de rechter was er geen sprake van werkweigering en heeft de werkgever de situatie ‘nodeloos laten escaleren door zo snel te grijpen naar de zeer ingrijpende maatregel van schorsing’. De reactie van het bedrijf was ‘disproportioneel en te vergaand’, aldus de uitspraak.
Tienduizenden euro’s
Inmiddels willen beide partijen het contract ontbinden, maar dat kost de werkgever wegens het ‘ernstig verwijtbaar handelen’ nu wel tienduizenden euro’s. Het bedrijf moet de vrouw de reguliere ontslagpremie van ruim 5400 euro betalen. Daarnaast legde de rechter een schadevergoeding voor onterecht ontslag van 6500 euro op en ten slotte nog bijna 4000 euro aan ouderschapsverlof- en pensioenvergoedingen.
Omdat de arbeidsovereenkomst pas in april mag worden ontbonden, draait de transporteur ook op voor negen maanden loondoorbetaling sinds de schorsing en de advocaatkosten van ruim 4000 euro. Daarmee bedraagt de schade voor het bedrijf in totaal zo’n 34.000 euro.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gepensioneerde Herman helpt vroegere ic-collega’s uit de brand: ‘Als vanzelfsprekend’
Herman Meijer (66) is al zo’n vier jaar met pensioen, maar wanneer zijn voormalige ic-collega’s van het Saxenburgh Medisch Centrum bij de eerste coronagolf om hulp vragen, springt hij meteen bij. Nu helpt hij er, met 44 jaar ervaring in de zorg, als zogenaamde ‘buddy’ als verpleegkundige. Zonder twijfel. -
Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: virtuele koffiecorner. -
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon. -
Mag mijn werkgever straks eisen dat ik het coronavaccin neem?
Als het coronavaccin straks beschikbaar is zal de helft van de Nederlanders zich laten vaccineren. Dan kan het gebeuren dat jij wel gevaccineerd bent, maar je collega niet. Hoe ga je daar dan als werkgever mee om? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
Met je partner aan het thuiswerken? Zo blijft het gezellig
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: geweldloos communiceren.
-
Waarom het cv van Céleste het beste van het jaar is: ‘Gebruik geen nietszeggende woorden’
Een goed cv bevat geen lappen tekst, maar wel zoveel mogelijk informatie. Céleste Kosters weet precies hoe je hier de juiste balans in vindt. Haar cv is namelijk verkozen tot het beste cv van 2020. Kosters hoopt met het winnen van deze prijs een stapje dichterbij een nieuwe baan te komen. -
Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou 'zomaar' extra werk opleggen?
Help! Je collega heeft zich ziek gemeld en komt voorlopig niet terug. Terwijl het werk zich alleen maar verder opstapelt. Maar mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical? -
PREMIUM
Ruud opent een ijssalon in coronatijd: ‘Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten’
Ruud de Weert blijft de toekomst rooskleurig inzien, ondanks alle coronabeperkingen. De Weert is eigenaar van restaurant Bij de Pastorij in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Zijn restaurant is, net als alle andere horecazaken, door corona al maanden dicht. Toch ziet hij de toekomst nog steeds rooskleurig tegemoet en gaat hij uitbreiden. Met ingang van 1 april van dit jaar, begint hij in een pand naast zijn restaurant een ijssalon.