Vier op de vijf technische bedrijven maakt zich zorgen: ‘Duizenden nieuwe vakmensen nodig’
Opnieuw luidt de technische sector de noodklok. De komende jaren lopen de personeelstekorten in de techniek nog verder op. Tachtig procent van de technische bedrijven verwacht de komende vijf jaar met onvoldoende personeel te zitten, blijkt uit onderzoek van technisch opleider ROVC.
Steeds meer werkgevers weten niet meer hoe ze hun openstaande vacatures moeten invullen. Al jaren is er in de techniek een groot tekort aan goede vakmensen. De verduurzaming van woningen en de energietransitie vragen om nog meer personeel, waardoor de tekorten alleen maar verder oplopen.
Bijna 80 procent van de technische bedrijven ziet de toekomst niet rooskleurig in. Ze verwachten de komende vijf jaar een tekort te hebben aan goede technici. En 75 procent van de werkgevers kon de afgelopen vijf jaar ook al moeilijk aan voldoende personeel komen. Dat blijkt uit de TechBarometer van technisch opleider ROVC onder bijna 1400 cursisten en ruim 700 werkgevers. Voor het vijfde jaar op rij brengt ROVC dit onderzoek naar de omzet, arbeidsmarkt en trends in de techniek uit.
Hogere werkdruk
De cijfers uit het onderzoek laten ook zien dat ruim 30 procent van de openstaande vacatures pas na een half jaar wordt ingevuld. Bij 11 procent van de vacatures duurt dit zelfs meer dan een jaar.
Marc Hendriks van ROVC had deze uitkomsten wel aan zien komen. ,,We zien een toename van de tekorten. Maar dat is de afgelopen jaren niet anders geweest. De verwachting is ook niet dat dit over twee jaar veranderd is.” Technische bedrijven maken zich wel in toenemende mate zorgen, ziet Hendriks. ,,Over het algemeen zijn technische vakmensen heel nuchter, die zitten niet zo snel met de handen in het haar. Maar de situatie is wel alarmerend. Technische bedrijven krijgen veel mooie opdrachten, maar kunnen niet genoeg mensen vinden om die te realiseren.” Dat zorgt onder meer voor een hogere werkdruk in de techniek, zegt Hendriks.
Energietransitie
Werkgevers zetten alles op alles om nieuwe mensen te vinden en op te leiden, maar de pogingen zetten tot nu toe onvoldoende zoden aan de dijk, ziet Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. En dat baart hem al jaren zorgen. ,,We zijn als land meer dan ooit afhankelijk van goede technische mensen. Om de energietransitie mogelijk te maken, hebben we duizenden nieuwe vakmensen nodig. Tegelijkertijd zit een grote groep technici tegen de pensioenleeftijd aan, die zullen uitstromen. Dus het gat lijkt eerder groter te worden dan kleiner.”
Tegelijkertijd zit een grote groep technici tegen de pensioenleeftijd aan, die zullen uitstromen. Dus het gat lijkt eerder groter te worden dan kleiner
Uit het onderzoek van ROVC blijkt dat 55 procent van de technische bedrijven denkt dat de tekorten de concurrentiepositie van Nederland onder druk zullen zetten. Hendriks verwacht echter niet dat het zo’n vaart zal lopen. ,,We hebben een heel mooi innovatieklimaat, dat versterkt onze positie juist. Het is wel waar dat die iets onder druk is komen te staan. Maar als je naar de energietransitie kijkt, dan lopen we daarin voorop.”
Verplichte techniekles
Maar om voorop te blijven lopen is nieuwe aanwas nodig. Een oplossing wordt gezocht in het onderwijs. Ruim 80 procent van de bedrijven uit het onderzoek van ROVC vindt dat techniekles verplicht moet worden op middelbare scholen. 86 procent vindt dat dit al op de basisschool aan de orde moet komen. Hendriks: ,,Kinderen leren op de basisschool over het leven om hen heen. Techniek hoort daar ook bij. Het is de stoel waarop je zit, de verwarming in de klas en de tablet waar je spelletjes op speelt.”
Terpstra beaamt dat volledig. Hij vindt ook dat scholen niet vroeg genoeg kunnen beginnen met techniekles. ,,Hoe eerder kinderen in aanraking komen met techniek, hoe beter. Dit is de gelegenheid om hen nieuwsgierig te maken naar de sector.” Nu gebeurt dat veel te laat, vindt Terpstra. ,,Als jongeren voor een studiekeuze staan, hebben ze hun mening vaak al gevormd over de techniek. Werken in deze sector zou volgens hen vies en zwaar zijn en weinig betalen, dat beeld klopt niet. Bijna alle technici lopen tegenwoordig met computers rond.”
Kinderen leren op de basisschool over het leven om hen heen. Techniek hoort daar ook bij
Werkgarantie
Voor ouders is ook een rol weggelegd om de sector aantrekkelijker te maken, zegt Terpstra. ,,Ze denken dat het hoogst haalbare het best is voor hun kind en dat praktijkgericht onderwijs niet goed genoeg is. Maar daarmee doen ze hun kinderen en de maatschappij tekort.”
Hendriks ziet ook dat de jongeren van nu veel sneller voor bedrijfsgerichte en economische studies kiezen. ,,Dat komt denk ik door het beeld dat de techniek alleen iets voor praktisch opgeleiden is, maar dat is absoluut niet zo. En het zit zelfs zo: als je een technische studie hebt gedaan en je bent gemotiveerd, dan kun je direct na je opleiding een baan vinden waarmee je een zelfstandig leven kunt leiden.”
Terpstra raadt zelfs af om jezelf nu te laten opleiden voor een standaard kantoorbaan. ,,Als je voor een ‘stropdasberoep’ kiest, sla je de plank compleet mis. In de techniek heb je juist werkgarantie en hele goede arbeidsvoorwaarden.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier tips om het meeste uit LinkedIn te halen: ‘Vul altijd een functie in, ook als je nu werkloos bent’
Op zoek naar werk? Dan is een goed bijgewerkt LinkedIn-profiel tegenwoordig onmisbaar. Maar wat moet je vermelden, wat moet je weglaten en wat zorgt ervoor dat je opvalt tussen de honderden andere profielen? LinkedIn-expert Corinne Keijzer legt uit. -
Nijpend personeelstekort bij ProRail: weer treinuitval, werkdruk groeit
Het personeelstekort bij de verkeersleiding van ProRail zorgt dit weekend wederom voor treinuitval op verschillende trajecten. Ondertussen groeit de werkdruk bij de verkeersleiders. ,,De gevolgen van de onderbezetting worden merkbaar. Het wringt.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Paniek! Er zijn bijna geen chauffeurs meer: Bevoorrading supermarkten steeds lastiger
Nederland krijgt steeds meer last van het nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De bevoorrading van winkels en supermarkten wordt steeds lastiger. Van Britse toestanden is nog geen sprake, maar de seinen staan wel op rood. ,,Ze moeten gewoon die salarissen verhogen.’’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM
Rechtbanktolk Adham vertaalt gruwelijke verhalen: ‘Denk er soms aan dat mijn kinderen dit ook kan overkomen’
Rechters, officieren en advocaten: elke dag trekken zij hun toga aan om in de rechtbank aan het werk te gaan. Maar zij zijn niet de enige onmisbare schakels in een rechtszaak. Zonder tolken als Adham Fawzy (55) komt de waarheid niet boven tafel: ,,Ik ben een vertaalmachine.” -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Joeri (25) deed hbo en is nu betonpompspecialist: ‘Je moet vrede hebben met je eigen keuzes’
Meestal is het zo: wie er het koppie voor heeft, gaat studeren. Maar waarom eigenlijk? Dat vroeg Joeri van Vreeswijk (25) uit Woerden zich ook af toen hij een studie moest kiezen. Hij werkte al jaren als betonpompspecialist, maar werd aan alle kanten gestimuleerd om naar het hbo te gaan. Uiteindelijk kwam hij op een gulden middenweg uit. Zijn verhaal deelt hij op LinkedIn.