Vrachtwagenchauffeur Bart (39): ‘Onze cao is heel karig’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bart (39) werkt als vrachtwagenchauffeur. Hij werkt gemiddeld 55 uur per week.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Ik heb een basisloon van 2470 euro bruto. Dat wordt aangevuld met de nodige overuren, vaak rond de 500 euro bruto. En ik heb recht op ‘koffiegeld’, zoals dat vanuit vroeger heet. Dat je langs de weg koffie kan kopen en naar de wc kan. Ik krijg gemiddeld 250 euro aan vergoedingen, maar ik moet in mijn geval altijd bijleggen. Ook omdat je nu met corona niet meer bij klanten naar de wc kan. Ik krijg inclusief de vergoedingen zo’n 2500 euro netto op m’n bankrekening gestort.”
Blij mee?
,,Ik ben op zich blij met wat ik verdien. Ik heb nog nooit zoveel verdiend als nu, maar dat komt wel door de overuren die ik maak dat het interessant wordt. Gelukkig slaap ik wel bijna altijd thuis. Zo’n drie keer per maand moet ik onverhoopt in m’n vrachtwagen slapen.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Wat deed je hiervoor?
,,Ik heb geen slechte baantjes gehad, hoor. Ik was bijvoorbeeld monteur bij Ziggo. Veel in de technische branche. Maar óf het bedrijf ging over de kop óf de functie verviel… Het werd tijd voor vastigheid. Ik heb ook een vriendin thuis zitten. Het jeukte al vanaf jongs af aan.”
Waarom ben je niet gelijk als vrachtwagenchauffeur aan het werk gegaan?
,,Het rijbewijs kost best een sloot met geld. Zo’n 6000 euro. Nu met de huidige chauffeursnood kon ik het via een uitzendconstructie over een periode van 2,3 jaar terugbetalen. Wat ik inmiddels gedaan heb. Ik ben blij dat ik gekozen heb voor vastigheid, maar ik moet er wel verschrikkelijk hard voor werken. Het is echt niet alleen maar zitten en je stuur vasthouden. Je concentratieniveau ligt vele malen hoger en het is een aanslag op je gestel. Gezond eten is er ook vaak niet bij. Als je niks bij je hebt dan is het duur of een bordje patat en geen gezonde hap zoals je vroeger een lekkere stamppot kon krijgen bij het truckerscafé. Die zijn allemaal weg.”
Het rijbewijs kost best een sloot met geld. Zo’n 6000 euro
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Onze cao is heel karig. Geen 13e maand en m’n vervoerskosten worden zelfs niet eens betaald. Ook de jaarlijkse lesuren voor het bijhouden van m’n rijbewijs betaal ik zelf. Dus secundair zit er niet veel in.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ja. Beperkt wel, want het blijft volgens de cao ingekaderd. Ik ben twee keer van uitzendbureau gewisseld en daardoor kon ik er elke keer een schaal bij snoepen. Nadeel daarvan is dat ik wel sneller aan het eind van m’n tredes zit. Op lange termijn heb je er weinig aan, maar voor nu is het wel leuk. Inmiddels werk ik voor het bedrijf zelf en niet meer via het uitzendbureau, met als voordeel dat ik direct een contract kreeg.”
Bouw je pensioen op?
,,Ja, maar dat is ook niet overal zo. Ik zou uit m’n hoofd niet durven zeggen hoeveel. Ik ben eerlijk gezegd iemand die daar niet naar kijkt.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Van de meesten wel. Daar wordt wel eens over gesproken. Vooral omdat bij ons de cao-onderhandelingen al twee jaar stil liggen. In de transportbranche zijn de marges zo klein en dat komt op het bord van de chauffeurs te liggen. Dat is waarom je zoveel Polen ziet rijden, die zijn goedkoper dan Nederlandse chauffeurs.”
Verdient Bart genoeg?
Leeftijd: 39
Aantal jaar werkervaring: 2,5
Aantal werkzame uren per week: 40 (je kunt maar tot 40 invullen in de wijzer, maar Bart werkt meestal zo’n 55 uur)
Opleiding: mavo
Functie: chauffeur in de Benelux
Branche: logistiek
Aantal werknemers: 10
Vestigingsland hoofdkantoor: NL
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2482 euro bruto. ,,Ik had ook niks anders verwacht.”
*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
.
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pakketsorteerder stuurt PostNL liefdesbrief: ‘Hoop aandacht te krijgen voor mijn probleem’
Anna Dolanska komt uit Polen en werkt al negen jaar op uitzendbasis als pakketsorteerder voor PostNL. Inmiddels heeft ze een vaste aanstelling via het uitzendbureau weten te bemachtigen, maar ze wil niets liever dan écht aangenomen worden. Via een liefdesbrief hoopt ze nu de aandacht van PostNL te krijgen. -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen. -
PREMIUM
Jacqueline besloot op haar 52ste militair te worden: ‘Papa zou van oor tot oor hebben geglimlacht’
Dat ze op haar 50ste nog één keer een carrièreswitch maakte, was voor Jacqueline Spijkerman uit Nieuwegein niet genoeg. Om zich écht thuis te voelen in haar nieuwe job als communicatieadviseur bij de Koninklijke Landmacht, wilde ze, net als haar vader, militair worden. En dus volgde ze een opleiding tot reservist. -
Salaris
Youri (25): ‘Als ik volgend jaar mijn diploma heb schiet mijn salaris omhoog’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Youri (25) werkt als ic-verpleegkundige in opleiding in een academisch ziekenhuis. Hij werkt 36 uur per week. -
‘Ik ben best bereid wat te proberen voor mijn gezondheid en productiviteit, maar er zijn grenzen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: koude douche
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Zo doorstonden deze startende ondernemers de crisis: ‘Ik dacht echt: Valt het nu al in duigen?’
Veel startende ondernemers hebben het door de coronacrisis niet gered en moesten weer snel hun deuren sluiten. Maar er zijn ook ondernemers die wél het hoofd boven water hielden, ondanks de moeilijke omstandigheden. Hoe hebben zij dat gedaan? ,,Corona was ook onze redding.’’ -
Salaris
IT’er Ken: ‘Ik heb gezegd dat ik 120.000 per jaar wilde verdienen en een auto’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ken (23) werkt 40 uur per week als IT-architect voor een Amerikaans bedrijf.