‘Wees niet bang om van alles mis te lopen, geniet er juist van’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Delen per e-mail
Je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen: Fear Of Missing Out, oftewel FOMO. FOMO is de angst om iets belangrijks te missen. Vooral millennials schijnen er veel last van te hebben. Deze mis-angst zorgt ervoor dat we proberen zoveel mogelijk mee te maken. We rennen als een kip zonder kop rond om maar niets te hoeven missen. Logisch gevolg: een gestrest en gejaagd bestaan.
Drie feestjes in één avond
FOMO komt voor op het werk: die interessante dingen die mijn collega doet, die wil ik ook! En trouwens, zou ik in een andere baan niet veel gelukkiger of succesvoller zijn? Het komt ook voor in onze vrije tijd. Zo heb ik wel eens geprobeerd om op één avond drie feestjes aan te doen. Daar is dus geen zak aan. Aan het einde van de avond heb je met niemand echt gesproken, maar ben je wel drie keer natgeregend.
FOMO is het resultaat van een leugen die ons in onze moderne tijd voorgespiegeld wordt: dat we alles kunnen meemaken als we maar genoeg ons best doen. Maar dat is bepaald niet zo. Je hebt juist maar heel beperkt de tijd. Om precies te zijn 168 uur per week, waarbij je er gemiddeld gezien zo’n 56 van zult slapen. Nog eens zo’n 32 uur gaat op aan noodzakelijk onderhoud: eten, koken, schoonmaken, wassen, etc. Met een werkweek van 40 uur hou je dan nog 38 uur over voor al het andere: je gezin, relatie, je vrienden, je hobby’s en andere bezigheden. 38 uur is niet niets, maar zeker niet genoeg om álles in mee te maken.
FOMO is het resultaat van een leugen die ons in onze moderne tijd voorgespiegeld wordt: dat we alles kunnen meemaken als we maar genoeg ons best doen.
Die beschikbare tijd kun je op twee manieren vullen. Optie 1: je probeert zoveel mogelijk activiteiten in die uren te proppen, met het gevaar dat je veel dingen maar half doet. Optie 2: je kiest een handvol dingen uit die je écht de moeite waard vindt en neemt de tijd om die dingen ook echt goed te doen.
En zo komen we bij de nieuwste hype: JOMO - joy of missing out, het plezier van dingen mislopen. Als je immers bewust kiest voor wat je écht belangrijk vindt, is het helemaal niet zo erg om iets te missen. Sterker nog, het kan zelfs bevrijdend zijn. Zoals Martin Bril ooit al dichtte: je mist meer dan je meemaakt, helemaal niet erg. Er is immers één ding nog prettiger dan overal alles mee te maken, en dat is weten dat je iets leuks aan het missen bent omdat je er nu eenmaal voor gekozen hebt thuis op de bank te blijven zitten.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).
In een tijd waarin een miljoen Nederlanders jaarlijks het risico lopen op een burn-out of andere stressgerelateerde ziektes is een een beetje hulp bij het omgaan met stress niet verkeerd. Professor Ad Vingerhoets (Tilburg University), vertelt wat je kunt doen om stress te beperken:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Je hoeft niet de állerbeste te zijn, je moet alleen iets beter zijn dan degene naast je
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
‘Goede coaches bestaan, je moet alleen wel de juiste kiezen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Salaris
Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende.
-
PREMIUM
Met deze hulpmiddelen voorkom je rug- en nekpijn bij het thuiswerken
Wie geen kamer over heeft om een thuiskantoor in te richten, kan met een bureauverhoger van een gewone tafel een verantwoorde werkplek maken. Na het werk zet je ’m eenvoudig opzij. -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen. -
Met je partner aan het thuiswerken? Zo blijft het gezellig
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: geweldloos communiceren.