Volledig scherm
Veerdienst tussen Werkendam en Gorinchem.

2.500 handtekeningen voor behoud veerdienst Werkendam

WERKENDAM - Met het overhandigen van ruim 2.500 handtekeningen aan burgemeester Yves de Boer hoopt Jane van Donselaar de gemeenteraad van Werkendam over te halen, geld uit te trekken voor de veerdienst naar Gorinchem.

Voor Van Donselaar, moeder van vier kinderen, is het veer naar Gorinchem een levensader. ,,Het beëindigen van de veerdienst brengt mij in een isolement, dat zou echt een ramp zijn.’’

Van de pont wordt veelvuldig gebruikgemaakt door woon-werkverkeer, winkelend publiek, toeristen en scholieren. De gemeente Werkendam kijkt de komende jaren tegen extra kosten aan voor het in stand houden van het vervoer over water. De provinciale subsidie gold alleen voor een aanloopperiode en is nu gestopt. 

Drie scenario's

Quote

Het beëindigen van de veerdienst brengt mij in een isolement.

Jane van Donselaar, initiatiefneemster

Werkendam moet dit jaar 175.000 euro bijlappen. Volgend jaar loopt die rekening op tot zo'n 200.000 euro. Ook de andere oevergemeenten Gorinchem, Woudrichem en Hardinxveld-Giessendam hebben daar last van.

De Werkendamse raad heeft nu drie scenario's voorgelegd gekregen. De huidige situatie handhaven leidt op termijn tot lagere kosten omdat Riveer volledig elektrisch wil gaan varen. 

In scenario twee verdwijnt de verbinding tussen Gorinchem en Werkendam. Dan loopt de rekening voor volgend jaar op tot ruim 220.000 euro. Werkendam en Hardinxveld draaien dan samen op voor de kosten voor deze veerverbinding. Laatstgenoemde ziet bovendien een kostenverdeling van ‘elk de helft’ niet zitten. Op dit moment betaalt Gorinchem nog wel mee, omdat er sprake is van een verennetwerk: betrokken gemeenten zijn over het water bereikbaar.

Het laatste scenario, met 127.000 euro het goedkoopste, is om alleen de verbinding met Hardinxveld te handhaven. Bij die keuze verdwijnt het veer Gorinchem-Sleeuwijk.

Alternatieven

Van Donselaar ziet voor haar en haar gezin eigenlijk geen alternatieven voor het veer. ,,Ik heb twee kinderen in het voortgezet onderwijs, twee op de basisschool. Twee kinderen hebben bijscholing in Gorinchem, ik heb een oppaskind. Fietsen is dan lang niet altijd een alternatief. Voor ziekenhuiscontroles moet ik regelmatig naar Gorinchem. We bezoeken daar evenementen, gaan er winkelen. Busvervoer is veel te omslachtig. Ik haal oma die aan de overkant woont wel eens een uurtje naar ons. Dat kan dan niet meer.’’

De initiatiefneemster van de petitie heeft veel tijd gestoken in het inzamelen van handtekeningen. ,,Ik heb lijsten neergelegd op de pontjes, maar ook bij de tandartsen, huisartsen, bij de winkels, ben in het dorp deur aan deur gegaan. Ik woon nu in het prachtige en goed bereikbare Werkendam. Straks ben ik een bewoner van zomaar een dorp aan de rivier. Ik hoop echt heel erg dat de gemeenteraad dit niet laat gebeuren.’’

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeersdeelnemers'

    Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeers­deel­ne­mers'

    WERKENDAM - Tientallen meters spookrijden, gevaarlijk slalommen langs pionnen en de politiemedewerkers uitmaken voor rotte vis omdat ze er niet langs mogen. Enkele automobilisten hebben zich vrijdag na een ernstig ongeval in Werkendam van hun slechtste kant laten zien. Hoofdagent Hasan kan er met zijn verstand niet bij. ,,Zijn wij zo ver gezakt dat ons eigen belang boven het leed van een ander staat?”