Volledig scherm
Het veer liep behoorlijke schade op. © FPMB Niek van Oost

Binnenvaartschipper meldde zich na aanvaring wél bij politie

WERKENDAM - De binnenvaartschipper die donderdagavond betrokken was bij de aanvaring met de veerboot op de Merwede bij Werkendam heeft zich kort na het ongeluk gemeld bij de politie.

Dat meldt een woordvoerder van de landelijke politie-eenheid. Het schip, een binnenvaartschip met een lengte van meer dan twintig meter, raakte door nog onbekende oorzaak de veerboot van Riveer. Die voer op dat moment de laatste oversteek van de dienstregeling, van Hardinxveld-Giessendam naar Werkendam.

Twee passagiers, de schipper en een medewerker van de veerdienst Riveer raakten lichtgewond. De veerboot kon nog doorvaren, maar raakte wel flink beschadigd. Volgens Riveer en de gemeente Gorinchem is er dankzij de 'kreukelzone' nooit gevaar geweest voor zinken.

Ook Rijkswaterstaat bevestigt dat de binnenvaartschipper niet is doorgevaren. ,,De binnenvaartschipper is op verzoek van Rijkswaterstaat naar de eerste vluchthaven gegaan en is daar rustig blijven liggen. Alles is in goede harmonie doorgenomen en afgerond.''

Onderzoek
De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van de botsing. Beide schippers zijn inmiddels gehoord. De veerboot, Gorinchem X, is vrijdagochtend vrijgegeven. Het vaartuig wordt bij Damen Shipyards in Hardinxveld-Giessendam gerepareerd. Bedrijfsleider Johan Hania van Riveer verwacht dat de reparatie enkele weken zal duren. Volgens Hania zie je aan de buitenkant relatief weinig schade, maar kan de binnenkant flink gehavend zijn. Dat wordt op dit moment bekeken.

De veerdienst vaart nu een calamiteitendienstregeling en plant extra afvaarten in tussen Gorinchem en Sleeuwijk.

Waalwijk, Heusden e.o.