Volledig scherm
© Thinkstock

Bruine rat zorgt voor bacterie in natuurwater Werkendam

WERKENDAM - 'Zwem niet in natuurwateren die niet gecontroleerd zijn'. Dat laat de gemeente Werkendam donderdag aan haar inwoners weten. In de afgelopen maanden zijn 2 mensen ziek geworden nadat ze in ongecontroleerd water hadden gezwommen waar vermoedelijk de bruine rat voorkomt.

De gemeente adviseert nu om niet te zwemmen in het Noorderafwateringskanaal van Hank richting Dussen, de Bergsche Maas bij Dussen en Put bij de Baan/Binnen in Dussen. Op deze locaties komen waarschuwingsborden te staan en laat de gemeente de onderzoek naar de aanwezigheid van de bruine rat onderzoeken, het dier dat vermoedelijk het water vervuilt.

Risico op leptospoirose
Volgens de gemeente hebben de 2 zieke zwemmers Leptospoirose opgelopen als gevolg van het vervuilde water. Een ziekte die landelijk tussen de 30 en 60 gevallen per jaar kent. Klachten zijn onder meer plotseling hoge koorts, braken, gele heid en rode vlekken op de benen. De ziekte wordt verspreid door urine van de bruine rat en komt via wondjes, neus, mond of ogen in het lichaam.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeersdeelnemers'

    Ongeloof bij hoofdagent na ongeval Werkendam: 'Zijn wij echt zo ver gezakt? Bedankt verkeers­deel­ne­mers'

    WERKENDAM - Tientallen meters spookrijden, gevaarlijk slalommen langs pionnen en de politiemedewerkers uitmaken voor rotte vis omdat ze er niet langs mogen. Enkele automobilisten hebben zich vrijdag na een ernstig ongeval in Werkendam van hun slechtste kant laten zien. Hoofdagent Hasan kan er met zijn verstand niet bij. ,,Zijn wij zo ver gezakt dat ons eigen belang boven het leed van een ander staat?”